Nieuws

Rekenkracht doneren kan via Facebook

Intel heeft gisteren een Facebook-toepassing voorgesteld waarmee surfers processorkracht kunnen doneren aan onderzoek naar ziektes en klimaatverandering.

De Facebook-toepassing is een uitbreiding op het project Gridrepublic. Dat maakte al software om rekenkracht te schenken. Maar die software moest geïnstalleerd worden.

Het project van Intel heet Progress Thru Processors en is terug te vinden op deze Facebook-pagina. Surfers kunnen meteen kiezen welk goed doel ze willen steunen: onderzoek naar ziektes zoals aids, malaria en kanker of klimaatvoorspelling om de opwarming van de aarde te bestuderen. Het is ook mogelijk om processorkracht naar Afrikaanse onderzoeksinstellingen te sluizen.

Donoren hebben geen enkele verplichting als ze de Facebook-toepassing installeren. Ze hoeven hun pc niet aan te laten staan en ondervinden ook geen hinder volgens Intel. Er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd.

Rekenkracht is duur
Projecten om rekenkracht te doneren bestaan al langer. SETI@home was in 1999 het eerste. Mensen moesten toen ook software installeren. Als de computer even ongebruikt bleef, begon hij te rekenen voor SETI.

Werken met donor-processorkracht is een alternatief voor een heel krachtige supercomputer. De huur daarvan is heel duur, waardoor lang niet al het gewenste onderzoek uitgevoerd kon worden.

Maar initiatieven zoals SETI@home of het soortgelijke Rosetta@home liepen ook tegen hun beperkingen aan. Zo kwam Rosetta@home niet verder dan veertigduizend deelnemers. Door het project op Facebook beschikbaar te maken, wordt de drempel lager en de doelgroep een stuk groter.

Intel heeft niet kenbaar gemaakt hoeveel geld het in het project heeft gestoken. Ze zeggen wel dat er nog lang op hun steun gerekend kan worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business