Virtuele servers zijn intussen standaard bij menig Belgisch hostingbedrijf. Maar een volledig datacenter in de wolken gooien, is andere koek. Het Antwerpse Nucleus biedt het alvast aan, met een populaire datingsite als eerste klant. "De cloud is de hostingstandaard van de toekomst", klinkt het. Hostingbedrijf Nucleus bouwt momenteel een volledige cloud van servers, storage en […]


Virtuele servers zijn intussen standaard bij menig Belgisch hostingbedrijf. Maar een volledig datacenter in de wolken gooien, is andere koek. Het Antwerpse Nucleus biedt het alvast aan, met een populaire datingsite als eerste klant. "De cloud is de hostingstandaard van de toekomst", klinkt het.

Hostingbedrijf Nucleus bouwt momenteel een volledige cloud van servers, storage en networking uit in zijn Antwerpse en Brusselse datacenters. Het baseert zich daarbij op de nieuwe VSphere 4.0-virtualisatietechnologie van VMware. Daarbij wordt een volledige computing cloud opgezet waarbij de band tussen service en hardware volledig wordt doorbroken.

Virtualisatie is intussen standaard bij menig hostingbedrijf, maar volgens David Geens, managing partner van Nucleus, gaan zij nog een stap verder en wordt alles gevirtualiseerd. “De hele infrastructuur, van storage, networking, security en andere, wordt als service aangeboden. Je zou onze cloud offering ook kunnen aanduiden met Iaas of Infrastructure-as-a-service”.


Dating
Volgens Geens biedt de cloud heel wat voordelen op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid en beschikbaarheid. De klant betaalt enkel wat hij echt nodig heeft qua infrastructuur, maar ook qua energievoorziening. “’s Nachts is er bijvoorbeeld duidelijk minder nood aan werkkracht”, illustreert hij. “De cloud gaat de ‘overbodige’ servers dan kunnen uitzetten. We rekenden uit dat we zo tot 30% stroom kunnen besparen.”

Een eerste klant voor het concept van Nucleus was datingsite Youforme. Maar ook andere klanten zijn, volgens hem, reeds gemigreerd van een dedicated server naar een dynamic cloud server. Qua pricing begint het Nucleus-aanbod vanaf 125 euro per maand. Later dit jaar implementeert Nucleus de cloud uit een tweede datacenter, dat met het eerste verbonden is. Als één datacenter down gaat, neemt het andere het over.

Nieuw?
Helemaal nieuw is het idee niet, want ook andere Belgische hosters spelen al met het idee of hebben reeds een en ander geïmplementeerd. “Een partij als Terremark biedt het ook aan,” geeft Geens toe, “maar dat is dan op clouds in de VS, die ze verkopen vanuit het vroegere Dedigate. Met de manier waarop wij onze cloud in de markt zetten, zijn we de eerste in België”, beweert hij.

Hoe dan ook: in het hostingbedrijf van de toekomst zal zo veel mogelijk worden gevirtualiseerd. “Ik geloof heel sterk dat dit de hostingstandaard wordt. Binnen twee jaar zal je ook nog weinig dedicated machines vinden. De technologie van vandaag verbreekt eindelijk de band tussen applicatie en hardware, dus alle risico’s verbonden aan de afhankelijkheid van dedicated server hardware verdwijnen.”

 

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.