Nieuws

Concurrerende browsers in Windows 7

Microsoft gaat Windows 7-gebruikers uit meerdere browsers laten kiezen. Met die beslissing kalmeert het bedrijf de relatie met de Europese mededingingsautoriteiten.

Gebruikers die Windows 7 installeren, krijgen een keuzemenu waaruit ze verschillende browsers kunnen kiezen. Ze kunnen ook de browser van hun voorkeur aanduiden, die dan als standaard ingesteld wordt. Wie dat wil, kan Internet Explorer ook uitschakelen. Windows 7 wordt tegen oktober verwacht.

Europa reageert positief
De Europese Commissie heeft Microsofts voorstel voor een keuzescherm positief onthaald. Het start nu een onderzoek om uit te zoeken of concurrerende browsers door de maatregel ook effectief een eerlijke kans krijgen.

De Amerikaanse softwarereus had al enige tijd ruzie met de Europese Commissie over Internet Explorer dat met Windows meegeleverd wordt. De Commissie vond dat concurrerende browsers daardoor benadeeld waren. Wie Internet Explorer al heeft, gaat in veel gevallen niet op zoek naar alternatieven. Internet Explorer heeft een marktaandeel van 60%.

Microsoft stelde eerst voor om Internet Explorer uit Windows 7 te halen. Dat was dan weer niet naar de zin van de Commissie. Met een besturingssysteem zonder browser valt tegenwoordig nog weinig aan te vangen, oordeelde men daar: “We willen meer keuze voor de consument, niet minder.”

De relatie tussen Microsoft en de Europese Commissie is de laatste tijd niet echt hartelijk. De ruzie laaide weer hoog op door Microsofts dreigement om Internet Explorer helemaal weg te laten uit Windows. Met de belofte van een keuzemenu, lijmt Microsoft de relatie een beetje.

Niet geheel vrijwillig
Microsoft voert het keuzemenu voor browsers niet geheel vrijwillig in. In totaal heeft de Europese Commissie al voor 1,68 miljard euro boetes opgelegd aan het bedrijf. Als Microsoft in deze zaak het been stijf had gehouden, was de kans groot dat daar nog geld bij zou komen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business