Nieuws

Vakantietips tegen cybergespuis

Zomervakantie: tijd in overvloed. We chatten, gamen, downloaden en winkelen wat af vanachter de pc, ook in het buitenland. Webcriminelen spelen daar helaas op in met doelgerichte aanvallen. Met deze tips van antivirusbedrijf Panda Security neemt u hen de wind uit de zeilen.

1) Kijk uit in internetcafés
Wie af en toe een internetcafé bezoekt, zal het kunnen beamen: veel gebruikers vinken de optie om wachtwoorden op de lokale computer te bewaren niet uit. Daardoor kunnen derden heel eenvoudig toegang krijgen tot hun e-mail en sociale netwerken.

Let er dus op dat die optie zeker gedeactiveerd is, voordat u inlogt. En verricht vooral geen bankbetalingen op een openbare computer. De pc zou namelijk weleens besmet kunnen zijn. Veel pop-ups of trage computerprestaties zijn verdachte signalen.

2) Negeer vakantiespam
In de zomermaanden worden we bestookt met spamberichten die belachelijk goedkope vakanties aanbieden. Die e-mails vragen u om vertrouwelijke gegevens achter te laten op een website, of om een bestand te downloaden dat later malware blijkt te zijn. Gooi dergelijke e-mails direct weg.

3) Hou uw software up-to-date
Na terugkomst van vakantie doet u er verstandig aan om de programma’s op uw computer direct te updaten. Door de laatste patches te installeren, voorkomt u dat cybercriminelen misbruik maken van recent ontdekte lekken.

4) Download met beleid
Tijdens de zomer slaan veel gebruikers fanatiek aan het downloaden. Hou er wel rekening mee dat veel malware verborgen zit in filmbestanden. Daarom kunt u best alle downloads scannen op malware, voordat u ze op de computer draait.

5) Zet uw router uit
Als u er voor een paar dagen tussenuit gaat, is het slim om uw router uit te schakelen. Anders kunnen derden je netwerk gebruiken om bijvoorbeeld kinderporno te downloaden of spam te versturen.

6) Schreeuw uw afwezigheid niet van de daken
Hoe leuk het ook is om op reis te gaan, schreeuw het niet van de daken op je sociale netwerksite. Vooral niet als uw adresgegevens daar ook beschikbaar zijn. Kwaadwillenden op de site kunnen die kennis misbruiken om tijdens uw afwezigheid een (nachtelijk) bezoekje te brengen aan uw woning.

7) Bescherm uw kinderen
Tijdens de zomervakantie zitten kinderen vaker en langer achter de computer. Als u geen tijd hebt om een oogje op hun surfsessies te houden, installeer dan een kinderbrowser zoals Mybee, die ongeschikte websites blokkeert.

8) Voorkomen is beter
Het is een open deur, maar een up-to-date antivirusprogramma beschermt uw computer het best tegen malware. En of je de laptop nu thuislaat of meeneemt op reis: maak altijd een back-up van belangrijke bestanden op de harde schijf. Bij onvoorziene omstandigheden (diefstal, waterschade, stroompiek door blikseminslag) zult u zichzelf dankbaar zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business