Nieuws

Wereldwijde verkoop computers daalt

De wereldwijde verkoop van computers is in het tweede trimester met 5% gedaald tot 68,1 miljoen stuks. In onze EMEA-regio is die daling zelfs gevoelig sterker. Enkel Acer lijkt voorlopig immuun voor de crisis.

Toch had onderzoeksbureau Gartner wereldwijd een nog zwaardere terugval, van zowat 9,8%, verwacht. In Azië is er vooruitgang van om en bij de 2,3% en in de VS gaat de markt er met slechts 1,2% op achteruit.

In Europa, het Midden-Oosten en Afrika gaat de verkoop van computers volgens Gartner wel fors achteruit, met meer dan 10%. In de Oost-Europese landen noteert Gartner zelfs een terugval met meer dan 30%.

Die cijfers verschillen toch behoorlijk van wat het concurrerende onderzoeksbureau IDC heeft vastgesteld. Zij zien de daling voor EMEA wel beperkt tot 9,8 %, maar volgens hen is het aantal verkochte pc’s in Oost-Europa zelfs met 40% gezakt.

IDC stelt ook vast dat de omzet uit pc-verkoop wellicht nog meer is gedaald, aangezien de trend om goedkopere netbooks te kopen zich verder heeft doorgezet. Daardoor is het aantal verkochte draagbare pc’s wel met ruim 30% gestegen, maar dat heeft de neergang enkel wat kunnen remmen.

Eveneens opvallend voor de EMEA-regio is de steile opmars die Acer blijft maken. Hun marktaandeel is intussen al gestegen van 15,7% naar 20,5%, waarmee ze hun tweede plaats stevig verankeren. Daarmee nadert het bedrijf verder op marktleider HP, dat zijn marktaandeel zag groeien van 19,5% naar 21,2%. Zij zijn de enige topspelers die hun marktaandeel het voorbije jaar wisten uit te bouwen, ook al kende HP een lichte daling in zijn pc-verkoop.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business