De Symbian Foundation heeft haar visie op online applicatiedistributie voor smartphones wereldkundig gemaakt. Ze gaat het Symbian Horizon publicatieplatform voor applicaties in het leven roepen. Symbian vergelijkt het concept met een uitgeverij of platenlabel. Het moet een centraal punt zijn waar ontwikkelaars meerdere telefoonapplicatiewinkels kunnen bereiken. Ontwikkelaars kunnen zo in ruil voor een deel van de […]

Advertentie

De Symbian Foundation heeft haar visie op online applicatiedistributie voor smartphones wereldkundig gemaakt. Ze gaat het Symbian Horizon publicatieplatform voor applicaties in het leven roepen.

Symbian vergelijkt het concept met een uitgeverij of platenlabel. Het moet een centraal punt zijn waar ontwikkelaars meerdere telefoonapplicatiewinkels kunnen bereiken. Ontwikkelaars kunnen zo in ruil voor een deel van de opbrengst hun applicatie laten verkopen door verschillende mobiele operatoren en telefoonfabrikanten.

Lancering in oktober
Horizon moet in oktober van start gaan. De dienst gaat ondersteuning bieden bij de technische ontwikkeling en helpen met de vertaling van software.

"We beginnen klein, en werken in het begin maar met een beperkt aantal applicaties", staat op de webpagina van Symbian. In een blogpost zegt de organisatie "een systeem te ontwikkelen dat dat werk automatiseert, waardoor het programma naar zo veel mogelijk applicaties te schalen moet zijn."

Marktaandeel gezakt
De hoeveelheid beschikbare applicaties voor smartphones met het Symbian-besturingssysteem is een groot probleem. Apple heeft net aangekondigd dat er 1,5 miljard applicaties voor de iPhone in de App store verkocht zijn. Die winkel biedt nu keuze uit 65.000 applicaties. Symbian komt niet eens in de buurt.

Het marktaandeel van Symbian is gezakt van een indrukwekkende 73% in 2006 naar 50% in 2009. Dat is volgens marktcijfers van Gartner nog steeds een stuk meer dan de 10% die Apple in handen heeft. Symbian werpt zelf tegen dat hun marktaandeel in Noord-Amerika, het brandpunt van smartphone-ontwikkeling, slechts 5% is.

70 telefoons
Voor ontwikkelaars is het lastig om te werken met de grote verscheidenheid aan modellen waar Symbian op draait. Op dit moment zijn er zo’n zeventig verschillende telefoons in omloop. De afwezigheid van een bekende applicatiewinkel stimuleert diezelfde ontwikkelaars ook niet.

Symbian zegt gesprekken te voeren met zeven winkels om het Horizon-programma in te voeren. Het heeft ook strategische relaties met de Nokia Ovi Store, Samsung Applications Store en AT&T Media Mall. 

 

Advertentie