Nieuws

Q&A telecom en netwerken: mobile data

 

1. Wat is mobiel dataverkeer?
De term ‘mobile data’ wordt al eens gebruikt voor draadloos internet via wifi, maar meestal doelt men op surfen, mailen of downloaden via het netwerk van een gsm-operator. Dat biedt een stuk meer voordelen dan wifi. Zo kunt u in (bijna) heel het land online, zelfs in de wagen of op de trein. Daarnaast beschikt u als bedrijf of particulier over een eigen abonnement met een eigen datalimiet, waardoor u niet in hotels of op openbare plaatsen telkens hoeft in te loggen op betalende hotspots.

2. Hoe werkt mobiel dataverkeer?
De signalen waarmee u draadloos kunt surfen, werken op dezelfde manier als bij een gewoon gsm-gesprek. Alles gaat via zendmasten die zijn uitgerust voor Edge of 3G. Zo’n datanetwerk kunt u op twee manieren gebruiken. Het meest voor de hand liggende gebruik is via een smartphone. Zo kunt u onderweg mails nalezen, informatie opzoeken of de agenda van het bedrijf raadplegen zonder met een laptop te moeten zeulen.

De tweede manier is op de laptop met behulp van een speciale USB-stick met simkaart. Die fungeert als een modem voor uw laptop en zet het draadloos signaal om naar gewone internettoegang.

3. Moet ik kiezen tussen Edge of 3G?
Kort gezegd: neen. Uw toestel pikt altijd het snelst beschikbare netwerk van uw operator op als het daarvoor is uitgerust. Oudere smartphones kunnen bijvoorbeeld alleen het Edge-netwerk terugvinden, terwijl nieuwere exemplaren 3G aankunnen. Mocht u met zo’n nieuw model enkel een trager Edge-netwerk in de buurt hebben, dan kunt u nog altijd verbinding maken. Hetzelfde geldt voor de nog oudere technologie GPRS, al ligt de snelheid daarvan te laag om comfortabel te surfen.

Wel is er een verschil tussen wat de drie operatoren aanbieden. Proximus biedt bijna uitsluitend 3G aan en dekt daarmee 90% van de bevolking. Dat wordt in afgelegen gebieden aangevuld met 4% voor Edge. Mobistar combineert. Het bedrijf heeft een 3G-dekking van 85% en een Edge-netwerk dat 99% van de bevolking bereikt. Base houdt de boot van 3G voorlopig af, maar bereikt wel een ruime 98% via Edge.
 

 

 

4. Waarom mobiel?
De mobiele werknemer is niet langer een uitzondering. Uw werknemers moeten regelmatig de baan op, maar willen daar ook hun mails lezen of bestanden op de bedrijfsserver raadplegen. In bepaalde gevallen moeten ze ook van op verplaatsing documenten kunnen doorsturen.

Het grootste argument om 3G/Edge te verkiezen boven wifi, is de beschikbaarheid. De datanetwerken van de drie gsm-operatoren bereiken elk meer dan 90% van de bevolking. Tenzij u in een bunker of ver van de bewoonde wereld zit, is de kans dus zeer groot dat u gewoon online kunt zonder te moeten zoeken naar een hotspot. Bovendien beschikt u over uw eigen verbinding, wat een stuk veiliger is dan een niet-versleutelde hotspot.

Mobiel internet via een USB-stick is overigens niet computergebonden. Als uw werknemers niet dagelijks op verplaatsing moeten werken, kan zo’n stick gewoon worden doorgegeven aan andere collega’s. Dat voorkomt dat u voor vijftig mobiele werkers vijftig internetabonnementen moet afsluiten.

5. Hoeveel kost het?
Zowel Proximus, Mobistar als Base bieden mobile data aan, en ook Telenet en Scarlet gaan het binnenkort aanbieden. De prijzen lopen meestal uiteen naargelang het verbruik. Daarom is het belangrijk te weten hoeveel u nodig heeft. Voor een kleine twintig euro kunt u bij de meeste providers 200 MB per maand krijgen, wat voor een normale gebruiker ruimschoots voldoende is. Voor 2.000 MB betaalt u 30 tot 35 euro. Mobiel internet vanuit het buitenland is bij de meeste operatoren ook mogelijk, al is dat nu nog erg duur. Wel kunt u op voorhand een bijkomend roamingcontract afsluiten dat per maand opzegbaar is.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business