Nokia, de grootste gsm-fabrikant ter wereld, kwam donderdag met pessimistische vooruitzichten inzake zijn marktaandeel en winstgevendheid. Het aandeel kreeg een klap van 9% op de beurs van Helsinki. De nettowinst van Nokia in het tweede kwartaal daalde van 1,1 miljard euro vorig jaar tot 380 miljoen euro in 2009. Concurrent Sony-Ericsson kwam eerder op […]

Advertentie

 

Nokia, de grootste gsm-fabrikant ter wereld, kwam donderdag met pessimistische vooruitzichten inzake zijn marktaandeel en winstgevendheid. Het aandeel kreeg een klap van 9% op de beurs van Helsinki.

De nettowinst van Nokia in het tweede kwartaal daalde van 1,1 miljard euro vorig jaar tot 380 miljoen euro in 2009. Concurrent Sony-Ericsson kwam eerder op de dag nog met een kwartaalverlies. De omzet van Nokia daalde in het tweede kwartaal met een kwart tot 9,9 miljard euro. De omzet lag iets onder de verwachtingen, terwijl de winst iets beter was dan verwacht.

Toch reageerden beleggers negatief, vooral omdat de vooruitzichten niet rooskleurig zijn. Zo verwacht Nokia dat zijn marktaandeel dit jaar veeleer stabiel zal blijven, hoewel het bedrijf eerder nog uitging van een groter marktaandeel. De winstmarge staat dan weer onder druk als gevolg van de hevige concurrentie, vooral bij de duurdere gsm-modellen.

Globaal zou de gsm-markt in 2009, als gevolg van de crisis, met 10% dalen.