Nieuws

Intel boekt eerste verlies in 22 jaar

Intel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 398 miljoen dollar geleden. Toch is het bedrijf optimistisch over de tweede helft van het jaar gezien de resultaten beter zijn dan verwacht.

Voor het verlies wijst de chipmaker naar de EU-boete van één miljard euro (1,45 miljard dollar) die het moet ophoesten voor misbruik van zijn dominante positie.

Toch valt het verlies niet geheel uit de lucht. Na sterk gedaalde resultaten begin dit jaar liet Intel-topman Paul Otellini via een interne memo al weten dat hij verlies niet uitsloot. Bovendien verklaarde financieel directeur Stacy Smith in juni nog dat de boete geen probleem vormde voor het bedrijf.

In hetzelfde kwartaal vorig jaar realiseerde Intel nog een winst van 1,6 miljard dollar. Zonder de boete zou het bedrijf volgens analisten een winst van één miljoen dollar overhouden.

"Sterkste groei"
Otellini zelf is optimistisch: "Intels resultaten voor het tweede kwartaal reflecteren verbetering in de pc-markt met de sterkste groei tussen het eerste en tweede kwartaal sinds 1988 en een duidelijke verwachting voor een sterkere tweede helft."

Later tijdens een conference call was het enthousiasme al wel wat minder en verklaarde hij dat er geen herstel tot op het oude niveau meer zal zijn.

Atom
De omzet van Intel bedraagt nu acht miljard dollar, komende van 9,5 miljard dollar vorig jaar. Opvallend daarbij is dat de Atom-chip, die meestal wordt gebruikt in minilaptops, goed was voor een omzet van 362 miljoen dollar, een stijging van 65%.

Consumenten
Otellini zei wel dat hij vooral uit de consumentenmarkt goede hoop haalt, dat terwijl de vraag uit de bedrijfswereld "zwak" blijft. Hij verwacht wel dat bedrijven oude computers zullen vervangen, maar dat zal volgens hem dit jaar nog niet op grote schaal zijn. Over de impact van Windows 7, later dit jaar, had hij niet echt een mening.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business