Nieuws

Slechtste computerjaar sinds dotcom-crisis

Het aantal verkochte pc’s zal eind dit jaar lager liggen dan vorig jaar, dat berekende Isuppli. Volgens het onderzoeksbureau is het van met de dotcom-crisis in 2001 geleden dat het nog zo slecht ging in de IT-sector.

Isuppli verwacht dat er dit jaar 287,3 miljoen pc’s worden verscheept, wat 4% minder is ten opzichte van de 299,2 miljoen uit 2008.

De voorspellingen voor dit jaar waren al niet rooskleurig maar nu we halfweg zijn, lijkt het er in de praktijk nog slechter aan toe te gaan. Aanvankelijk ging Isuppli bijvoorbeeld nog uit van een lichte stijging van 0,7%.

Desktop daalt
De desktopmarkt krijgt de zwaarste klappen. Daar wordt een terugval van 18,1% verwacht. Dat terwijl het aantal verkochte notenooks met 12% zal toenemen.

Die trend is niet nieuw, maar het is wel de eerste keer dat de kloof tussen draagbare en vaste computers zo groot is. Fabrikanten proberen wel te innoveren met aanraakschermen en zogenaamde all-in-one computers (kleine toestellen met het scherm in verwerkt). Toch moeten ook zij opboksen tegen nieuwe speeltjes zoals minilaptops.

Stabilisatie?
Een deel van de algemene terugval is te wijten aan de bedrijven die dit jaar minder uitgeven aan IT. Al zien sommigen weer licht aan het eind van de tunnel. Zo liet Dell gisteren weten dat de vraag stabiliseert, al voegde de tweede grootste computerbouwer daar meteen aan toe dat het door concurrentie minder winst zal overhouden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business