Kmo’s moeten gemotiveerd worden om meer online IT-diensten te gebruiken. Daarom zou er in de volgende vijf jaar een Europese cloud moeten komen. Dat heeft Eurocommissaris voor Telecom en Media Viviane Reding gezegd. Reding gaf haar speech bij de voorstelling van de Digital Europe Strategy van de Europese Commissie. Volgens haar bestaat 99% van de […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Kmo’s moeten gemotiveerd worden om meer online IT-diensten te gebruiken. Daarom zou er in de volgende vijf jaar een Europese cloud moeten komen. Dat heeft Eurocommissaris voor Telecom en Media Viviane Reding gezegd.

Reding gaf haar speech bij de voorstelling van de Digital Europe Strategy van de Europese Commissie. Volgens haar bestaat 99% van de Europese bedrijven uit kmo’s. Toch gebruikt maar 11% IT-diensten voor zaken zoals personeelsmanagement.

"Als kmo’s toegang hebben tot de computerkracht op het web, dan moeten ze niet langer technologie en toepassingen kopen en onderhouden", zei Reding. "Zulke webgebaseerde diensten, die we tegenwoordig cloud computing noemen, zijn het medicijn tegen onze kredietuitgeperste economie. Ze kunnen ondernemingen productiever maken door te verschuiven van vaste naar variabele kosten."

Europese cloud
Meer bedrijven in de wolken is één ding, maar Reding wilt ook dat er meer Europese webdiensten moeten komen. Bijna alle online toepassingen zijn van Amerikaanse origine en draaien bijgevolg ook op Amerikaanse servers.

"Vanuit mijn standpunt hebben we een grote inspanning nodig om in Europa gehoste clouds op te zetten om Europese kmo’s toegang te geven tot snelle, open en productiviteitsveranderende diensten", aldus Reding.

Volgens haar zou een recente studie zelfs hebben aan getoond dat zakelijke online diensten het BNP met 0,2% kunnen doen stijgen.

Uniforme wetgeving
In haar speech ging Reding ook dieper in op een uniforme Europese wetgeving rond auteursrechten. Zo beseft ze de angst van veel uitgevers en bibliotheken ten opzichte van grote digitaliseerders zoals Google Book Search.

Dezelfde zorg komt ook van lokale internetbedrijven die omwille van een gefragmenteerde wetgeving moeilijker kunnen concurreren met Amerikaanse bedrijven.

Om de Europese concurrentiekracht nog meer te versterken, pleit de Eurocommissaris bovendien nog voor Europese regels en standaarden om mobiele betalingen te stimuleren, net als de goedkeuring van de Europese telecombundel.