HTML 5-video in moeilijkheden

HTML 5 zal geen standaard video- en audiocodecs voorschrijven, wat betekent dat plug-ins vereist blijven voor het bekijken van online filmpjes. Dat meldt OS News. Er is geen gestandaardiseerde videocodec die alle browsermakers willen implementeren.

Nieuwe video- en audiotags in HTML 5 (<video> en <audio>) zouden het even simpel moeten maken om geluidsfragmenten en filmpjes in te sluiten in webpagina’s, zoals nu het geval is met foto’s. Gebruikers zouden dan geen extra plug-ins meer nodig hebben om het materiaal te kunnen bekijken.

Dat vereist wel een gestandaardiseerde codec. "Met tegenzin moet ik concluderen dat er geen geschikte codec is die alle [browser]leveranciers willen implementeren en distribueren", licht HTML 5-specification editor Ian Hickson toe.

Ogg Theora
Google implementeert de videocodecs Ogg Theora en H.264 in Chrome. Mozilla en Opera wijzen H.264 alvast af, maar zouden openstaan voor Ogg Theora. Apple wil Ogg Theora-ondersteuning pertinent niet implementeren, onder meer omdat het bang is voor patentproblemen. Microsoft houdt zich afzijdig.

Hickson legt uit dat het probleem met Ogg Theora is dat het geen geweldige kwaliteit-per-bit levert. Hij hoopt dat dat nog verbetert en dat Apple uiteindelijk ook overstag zal gaan. Dan kan Ogg Theora de standaardcodec voor het web worden.

Het zou ook kunnen dat de patenten op H.264 verstrijken, zodat er geen dure licenties meer voor nodig zijn – en dat H.264 de standaard wordt. "Als een van die twee situaties optreden, zal ik overwegen om HTML 5 overeenkomstig te updaten", aldus Hickson.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business