Nieuws

EU krijgt superbeheerder voor IT

De Europese Commissie wil een soort van superbeheerder oprichten voor het operationele beheer van alle grootschalige Europese IT-systemen op het vlak van vrijheid, beveiliging en justitie. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt.

Het nieuwe orgaan gaat in 2012 het langetermijnbeheer op zich nemen van het Schengen Informatie Systeem, het Visum Informatiesysteem, Eurodac en andere grootschalige databases. Die worden samengebracht op één locatie.
 
Veiligheid
De superbeheerder moet ervoor zorgen dat die systemen 24 uur per dag, 7 dagen per week functioneren. Daarnaast wordt het nieuwe orgaan onder meer verantwoordelijk voor de nodige veiligheidsmaatregelen, rapportages en het publiceren van statistieken.

Door het beheer van de IT-systemen te centraliseren, hoopt de Europese Commissie schaalvoordelen te bereiken en de huidige situatie te vereenvoudigen. Adviesgroepen van nationale experts zullen het nieuwe orgaan bijstaan.

Vingerafdrukken
Eurodac is een database met vingerafdrukken van asielzoekers en mensen die mogelijk illegaal de EU zijn binnengekomen. Het Schengen Informatie Systeem is een database met internationale opsporingsinformatie van partners in het Schengen Akkoord.

Het Visum Informatiesysteem bevat gegevens van mensen die een visum aanvragen voor een EU-land.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business