De Verenigde Staten zijn niet opgezet met het online censuurbeleid van China, zeker nu bedrijven een filterprogramma moeten installeren dat de toegang tot het internet beperkt. Tegelijk uiten de Chinezen kritiek op Google, dat de wetten van het land met voeten zou treden. Enkele regeringsleden van de Verenigde Staten, waaronder handelsminister Gary Locke, hebben kritiek […]


De Verenigde Staten zijn niet opgezet met het online censuurbeleid van China, zeker nu bedrijven een filterprogramma moeten installeren dat de toegang tot het internet beperkt. Tegelijk uiten de Chinezen kritiek op Google, dat de wetten van het land met voeten zou treden.

Enkele regeringsleden van de Verenigde Staten, waaronder handelsminister Gary Locke, hebben kritiek op de “Green Dam”-software, een filterprogramma dat Chinese bedrijven van de overheid verplicht moeten installeren. “China plaatst bedrijven in een onhoudbare positie door, vrijwel zonder overleg, software te pre-installeren die verregaande breedbandcensuur met zich meebrengt, evenals beveiligingsproblemen voor het netwerk”, stelt Locke volgens The Washington Post.

China beweert dat de filter kinderen moet beschermen tegen “illegale beelden” en wilde niet officieel reageren op de Amerikaanse kritiek.


Ondertussen heeft de Chinese overheid wel kritiek op zoekgigant Google. Die zou via de Engelstalige versie van de zoekmachine “vulgaire inhoud” aanbieden die in strijd zou zijn met de Chinese wetten. Regeringswoordvoerder Qin Gang zei dat “Google een bedrijf is dat internetdiensten aanbiedt binnen China, en zich daarom aan de Chinese wetten en regulaties moet houden.”

Vlak voor de uitingen van Gang werd de toegang tot de zoekmachine in China kort onderbroken. De overheid wilde niet gezegd hebben dat zij daarvoor verantwoordelijk was, maar stelde wel dat de overheid “erg kwaad” is en dat verschillende “strafmaatregelen” wettig zouden zijn.