Nieuws

RAID-controllers: Valscherm voor harde schijven

 

Het belang van een goede bescherming voor uw bedrijfsinformatie is intussen al voldoende bekend. Een RAID-infrastructuur biedt vaak een betaalbare oplossing. Maar de flexibiliteit van die infrastructuur staat of valt vaak met de kwaliteit van de RAID-controllerkaart. Onze collega’s van PC Magazine testten vijf RAID-controllerkaarten voor veeleisend gebruik, naast een on board oplossing van Intel.

Vroeg of laat geeft een harde schijf de geest, zoveel is zeker. Omgaan met die (on)zekerheid kunt u op verschillende manieren. Kleinere bedrijven maken daarom op geregelde tijdstippen back-ups. Gaat het mis, dan kunt u altijd terugvallen op een reservekopie. Maar het terugzetten van zo’n kopie blijkt vaak een tijdrovende bezigheid die gepaard gaat met een zekere downtime. Vooral in productieomgevingen is het uitvallen van een harde schijf daarom te vermijden. De kans op downtime wordt dankzij RAID voor een groot stuk opgevangen. Zorg er dan wel voor dat u de juiste RAID-modus kiest. RAID-0 is geen optie. RAID-5 is veelgebruikt, maar minder snel als het op schrijfoperaties aankomt. De RAID-insteekkaarten die wij testten, kunnen allemaal overweg met RAID-5, met het extra veilige RAID-6 (dat de gelijktijdige uitval van twee harde schijven opvangt) en met RAID-10.

Flexibiliteit
Naast de vele RAID-modi, is ook de flexibiliteit van een RAID-controllerkaart belangrijk. Zo gaat het aanpassen van de RAID-array (uitbreiden, veranderen van modi …) vaak gepaard met het volledig herinitialiseren (en dus wissen) van de array. Niet zo bij professionele RAID-kaarten, die dat alles ‘online’ doen, dus zonder gegevensverlies en downtime. Ook wat aansluitmogelijkheden betreft, bieden de betere RAID-kaarten méér dan on board oplossingen, zoals de mogelijkheid om voor klassieke SATA-schijven te kiezen in plaats van dure SAS-schijven. SAS is de seriële variant van SCSI, en momenteel de standaard voor gebruik in servers en high-end werkstations. SATA blijft echter de meest kosteneffectieve oplossing, en vandaar ook dat daar de focus van onze test ligt.

Aan de slag
We legden in totaal vijf RAID-controllerkaarten op de pijnbank. We vroegen de belangrijkste leveranciers om ons hun meest betaalbare RAID-kaart toe te sturen voor gebruik in werkstations, met maximum vier poorten (SAS/SATA) en een PCI Express-interface.

Alle RAID-controllers werden via PCI Express aangesloten op een zelfbouw-pc met Intel Core i7 920-processor, 6 GB Corsair Dominator DDR3-RAM, Gigabyte GA-EX58-UD5-moederbord (BIOS-versie: f7) en een MSI Nvidia GeForce 9800GX2. Het besturingssysteem van dienst was Vista Ultimate 64 bit met Service Pack 1, geïnstalleerd op een Western Digital Raptor van 150 GB. De benchmarks werden uitgevoerd met identieke 1 TB SATA-schijven van Samsung. Met behulp van Intel Iometer 2006.07.27 (www.iometer.org) en de HDD Test-suite van PC Mark Vantage 1.0 (www.futuremark.com) maten we de prestaties van een RAID-5-configuratie met vier schijven, en een stripe size van 64 KB. Iometer geeft ons een idee van de sequentiële doorvoersnelheden, alsook de prestaties als werkstation en als server, terwijl PC Mark meer typische gebruikersscenario’s voor desktops simuleert. We schakelden de write-back-caching op de RAID-kaart in voor maximale prestaties.

 

Adaptec RAID 5405
De Adaptec-kaart komt met de broodnodige MiniSAS-naar-SATA-kabel. Daardoor kunt u vrijwel meteen aan de slag. We zijn ook blij met de software die je op een uiterst visuele manier de boel laat configureren. Waarschijnlijk dankzij z’n extra hoog geklokte processor weet deze Adaptec de meeste benchmarkonderdelen te winnen, soms met grote voorsprong. Bovendien is deze kaart goedkoper dan de meeste andere. Een aanrader dus.

Site: www.adaptec.com
Prijs: 328 euro
Score: 4,5 op 5

 

Areca ARC-1212
Areca heeft al heel wat roem verworven in het RAID-wereldje, maar echt bekend is het bij het grote publiek niet. Hun ARC-1212 blinkt alvast uit wat beheerfuncties betreft – de kaart heeft zelfs een eigen ethernetpoort – en ook de RAID-5-prestaties blijken top te zijn. Het is ook één van de weinige die RAID-3 aankan. De spartaans ogende beheersoftware moet u wel voor lief nemen.

Site: www.areca.com.tw
Prijs: 340 euro
Score: 4 op 5 

 

Highpoint RocketRAID 4310
We zijn niet echt tuk op de traag reagerende en ietwat onduidelijk te navigeren BIOS-interface van deze RocketRAID. Gelukkig voorziet de webinterface wél in de nodige snelheid. De RocketRAID heeft dezelfde motor als de Areca ARC-1212, maar Highpoint weet daar veel minder goede schijfprestaties uit te puren. In veel testonderdelen blijkt de RocketRAID zelfs niet te kunnen tippen aan Intels ICH10R van de X58-chipset. Bovendien ligt de vraagprijs voor deze kaart hoger dan die van de snellere kaarten van Adaptec en Areca.

Site: www.highpoint-tech.com
Prijs: 393 euro
Score: 2,5 op 5

 

LSI MegaRAID SAS8704ELP
LSI heeft onlangs 3ware overgenomen, wat verklaart waarom die laatste ons geen sample kon bezorgen. De MegaRAID biedt ondanks zijn lager geklokte processor en kleinere cachegeheugen toch prestaties die in lijn liggen met de Areca ARC-1212. Wel even opletten, want deze kaart schakelt automatisch de tragere write-through-modus in bij het ontbreken van een back-upbatterij. Deze LSI valt verder op met een ‘supersnelle’ RAID-5-creatie van slechts drie uur. De rest doet daar tien uur en langer over. In de doos zitten ook de speciale SATA-connectiekabels.

Site: www.lsi.com
Prijs: 401 euro
Score: 4 op 5

 

Promise SuperTrak EX4650
De SuperTrak is een goede performer voor z’n geld, maar valt toch vooral op met de WebPAM Pro-software die zeer uitgebreide logging biedt met pop-ups van de recentste wijzigingen. Ook de indeling is logisch met uitklapmenu’s voor de controller, arrays, reserveschijven en logische drives. Zelfs van de schijfbehuizing is (veel) informatie op te vragen. Toch ook wel waardevol: Promise levert als enige SAS-kabels mee voor vier schijven.

Site: www.promise-emea.com
Prijs: 351 euro
Score: 4 op 5 

 

 

Intel X58-chipset met ICH10R
Dé vraag is natuurlijk of die dure RAID-kaarten echt beter zijn dan een geïntegreerde, softwarematige RAID-oplossing. Om daar een antwoord op te krijgen, voerden we dezelfde tests uit met de ICH10R-southbridge van de Intel X58-chipset. Wel even opletten als u zelf daarmee aan de slag gaat: activeer eerst in het BIOS de RAID-instelling voor de SATA-poorten, en installeer pas daarna Windows. Alleen dan kunt u de RAID-array behoorlijk configureren. Daarbij krijgt u de keuze uit RAID-0, RAID-1, RAID-5 en RAID-10, wat voor de meeste desktopgebruikers voldoende is. Omdat de ICH10R gebruikmaakt van de processor – een krachtige Core i7 920 in ons geval – mag het niet verbazen dat de RAID-5-prestaties met vier SATA-schijven behoorlijk zijn. De ICH10R kan niet tippen aan de betere RAID-insteekkaarten, maar komt toch aardig in de buurt van de benchmarkcijfers van de Highpoint RocketRAID 4310, en overtreft die zelfs een paar keer. Intel maakt met de ICH10R dus een goede beurt als het op pure prestaties aankomt.

Site: www.intel.com
Score: 3,5 op 5

 

Keuze van de redactie: Adaptec RAID 5405
Voor desktopgebruik investeren in een honderden euro’s kostende RAID-kaart is geen evidentie. Nochtans bieden RAID-kaarten heel wat meer mogelijkheden en flexibiliteit dan geïntegreerde oplossingen. Op die vlakken ontlopen de vijf kaarten elkaar echter niet zo veel, zodat we onze uiteindelijke keuze moeten baseren op de prestaties en de prijs. Opvallend is dat de goedkoopste RAID-kaart, de Adaptec RAID 5405, meteen ook de best presterende is in RAID-5. Dit wordt dan ook onze keuze van de redactie. Hou er wel rekening mee dat we deze RAID-adapters enkel testten in combinatie met SATA-schijven en in RAID-5-modus; de prestaties met SAS-schijven en/of andere RAID-modi kunnen immers flink variëren.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business