Nieuws

Kleine bedrijven sceptisch over thuiswerken

Vooral kleinere bedrijven staan sceptisch tegenover flexibel en mobiel werken. Ze willen de controle over het personeel niet verliezen. Dat blijkt uit een recent onderzoek onder 1.142 Nederlandse ondernemers, directeuren en ‘ICT-beslissingnemers’.

Er zijn diverse redenen voor de terughoudendheid. De bedrijven hebben bijvoorbeeld geen ervaring met mobiel werken en zijn er niet van overtuigd dat het voordelen oplevert.

Bedrijven staan positiever tegenover nieuwe technologische hulpmiddelen, als de investering daarin snel terug te verdienen is.

‘Onafhankelijk’
Het onderzoek is uitgevoerd door Leefritme Kenniscentrum, dat onafhankelijk heet te zijn maar wel financieel mogelijk wordt gemaakt door mobiele provider Vodafone.

Volgens de onderzoekers is er een kloof tussen wat werknemers willen, en de wensen van ondernemers. "Het bedrijfsleven zal overtuigd moeten worden van de voordelen van verschillende vormen van flexibel werken", praten zij hun geldschieter wel heel erg naar de mond.

Files
Werknemers hebben steeds meer de behoefte aan een vorm van flexibiliteit in hun werk- en privéleven, blijkt uit een eerdere studie. Ze noemen vooral het vermijden van files en het kunnen werken, ongeacht tijd of plaats, als belangrijke voordelen. Maar kleinere werkgevers zien mobiel werken dus nog niet als prioriteit.

Conservatieven
De onderzoekers hebben hun respondenten uiteindelijk ingedeeld in vier groepen: conservatieven, geconnecteerden, flexibelen en flexibele geconnecteerden. De conservatieven vormen de grootste groep. Dat zijn de ondernemers en ICT-beslissingnemers die vasthouden aan de traditionele werkpatronen, controle en zekerheden. Vooral in kleinere bedrijven vinden we hen terug.

De grote ondernemingen staan veel positiever tegenover mobiel werken. Zij geloven dat het gelukkigere werknemers oplevert, meer creativiteit, vrijheid, een hogere productiviteit en daardoor meer succes.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business