Nieuws

Base groeit ten koste van Proximus

De Belgische telecommarkt is er de laatste maanden licht op achteruitgeboerd. Enkel Base kon nog een kleine groei optekenen. Dat concludeert onderzoeksbureau Telecompaper.

In totaal bedroeg de totale omzet bij de drie mobiele operatoren 911 miljoen euro. Dat is een daling van 1,4% ten opzichte van eind 2008 en zelfs 2,3% ten opzichte van vorig jaar.

Mobiele data
Volgens Telecompaper hebben de operatoren meer omzet uit mobiele data gehaald. Toch waren die te weinig om de gedwongen prijsverlagingen van de overheid te compenseren.

Base was de enige van de drie die in het eerste kwartaal groei toonde door zijn marktaandeel met 1,2% te vergroten tot 16,9%. Die omzet nam het vooral weg bij Proximus dat daalt naar 48%, terwijl Mobistar stabiel blijft op 35,1% marktaandeel.

Het marktaandeel op basis van het aantal klanten ligt iets anders. Daar haalt Proximus 40,5% ten opzichte van respectievelijk 30,9% en 28,6% voor Mobistar en Base.

Meer klanten
Het totaal aantal mobiele klanten is wel fiks toegenomen. Telecompaper spreekt van bijna één miljoen in de laatste twaalf maanden. Daardoor zouden er in België sinds eind maart 12,2 miljoen simkaarten in omloop zijn, wat neerkomt op 113,9% van de bevolking.

Volgens Telecompaper hinkt de Belgische markt wel achterop als het op de ontwikkeling van mobiele data en de groei aankomt. “De groei uit data zal de daling uit gesprekken niet kunnen compenseren”, concludeert senior research analyst Alejandra van de Roer. Zo gaat hij uit van een inkrimping van 2 tot 3%.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business