De Belgische banken gaan 45.000 kredietkaarten blokkeren. Het gaat om een preventieve actie nadat Atos Worldline fraude heeft vastgesteld. De kaarthouders in kwestie worden de komende dagen geïnformeerd door hun bank. Volgens Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, krijgen ze automatisch en gratis een nieuwe kaart. De fraude bedraagt zo’n 1,2 miljoen euro […]

Advertentie

De Belgische banken gaan 45.000 kredietkaarten blokkeren. Het gaat om een preventieve actie nadat Atos Worldline fraude heeft vastgesteld.

De kaarthouders in kwestie worden de komende dagen geïnformeerd door hun bank. Volgens Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, krijgen ze automatisch en gratis een nieuwe kaart.

De fraude bedraagt zo’n 1,2 miljoen euro en heeft betrekking op zo’n duizend kaarthouders. Hoe dat precies in zijn werk ging, is nog niet bekend. De systemen van Atos Worldline, het bedrijf achter Banksys, merkte de fraude op door bepaalde patronen. Of het om fysieke kopieën of internetfraude gaat, is nog niet duidelijk.

Volgens Marina De Moerloze, woordvoerster van Febelfin, werden de eerste sporen opgemerkt in maart, maar bleven ze aanhouden tot juni. De banksector neemt nu een ruime marge van 45.000 kaarten, en hoopt die daarna te verfijnen om zo te achterhalen waar de fraude vandaan komt.

In totaal circuleren er in ons land drie miljoen kredietkaarten die jaarlijks voor 7,5 miljard euro aan transacties genereren.