Nieuws

Koning bezoekt Google en Microsoft

Koning Albert heeft vandaag in Bergen een bezoek gebracht aan Microsofts Innovation Centre en Googles nieuwe datacenter. Die twee bedrijven zijn de vlaggenschepen in een poging van de regio om een IT-kennispool te worden.

Bij Google hoorde de vorst een uiteenzetting over de plannen die Google heeft met de site in Bergen. Het datacenter dat daar gebouwd wordt, verschaft tijdens de constructie werk aan driehonderd mensen. Als het eenmaal klaar is, kunnen er honderd mensen aan de slag, gaande van poetsploegen tot beveiliging en IT’ers.

Innovatief
Googles datacenter in Bergen is innovatief omdat het water gebruikt van een nabijgelegen kanaal. Het opgewarmde koelwater gaat dan naar een koeltoren, waar de condens terug omgezet wordt in water. In de eerste helft van 2010 wil Google zijn site operationeel hebben.

In de keuze voor Bergen speelden voor Google een aantal factoren mee, zoals de beschikbaarheid van energie, water, glasvezelnetwerk, basisinfrastructuur en bouwfirma’s.

Binnenkijken
Toch is het belang van het datacenter in Bergen eerder beperkt. Er zullen data gestockeerd zijn die toch ook in andere datacenters gedupliceerd zijn. Er zal ook niet aan innovatie gedaan worden. Of Iemand iets zal leren van Googles datacenter in Bergen, is ook onwaarschijnlijk.

Bij de rondleiding mocht niemand in het datacenter zelf binnenkijken. Ook koning Albert niet.

Startende bedrijfjes
De koning zette zijn voormiddag verder bij het innovatiecenter van Microsoft in Bergen. Geen grote infrastructuurwerken daar, maar een centrum dat startende bedrijfjes gaat helpen. Partner HP zorgt voor een klein datacenter voor ontwikkeling en tests. Voo staat in voor het bekabelde netwerk en Mobistar voor een draadloos netwerk.

Start-ups kunnen bij Microsoft in Bergen aankloppen met een project – liefst in de gezondheidssector – waarvoor ze IT-steun nodig hebben. "Is het project innovatief genoeg en zou het voldoende werkgelegenheid creëren, dan kan het aangenomen,worden", zegt Luc Van De Velde, director developer and platform group bij Microsoft België.

Nieuwe banen
Microsoft en de Waalse overheid hebben elk vijftig procent  van het geld bijgedragen in een publiek-private samenwerking voor het Microsoft Innovation Centre (MIC). De eerste drie jaar zouden er 250 jobs van hoog niveau moeten bijkomen. De projecten zelf worden gefinancierd door de partners in het MIC. Over drie jaar zou het center zelfbedruipend moeten zijn.

De positieve gevolgen van dit project zouden vooral voor Wallonië zijn. De regio rond Bergen krijgt er hoogopgeleide mensen met een specialisatie in IT bij. En de nieuwe bedrijfjes rond het MIC zouden voor nieuwe jobs moeten zorgen.

Wat zit erin voor Microsoft?
Wat zit er dan in voor Microsoft? Aan de ene kant vergroot de mogelijke afzetmarkt, waardoor Microsoft meer zaken kan doen. Aan de andere kant poetst Microsoft zijn blazoen ten zuiden van de taalgrens op.

"Microsoft is in België gegroeid uit een Benelux-bedrijf dat sterk op de Nederlandstaligen was gericht", verklaart Van De Velde. "Zo’n vijf jaar geleden hebben we aangevoeld dat daardoor in Wallonië een negatieve perceptie van Microsoft groeide. We hebben meer Franstaligen aangeworven en mensen specifiek voor de Franstalige markt laten zorgen. Met dit centrum zorgen we er mee voor dat beide kanten van de taalgrens investeren."

Surface
Koning Albert kreeg bij Microsoft ook nog een demonstratie van de Surface, Microsofts digitale koffietafel. Hij kreeg daarnaast een Classmate-laptop cadeau, een leercomputer gericht op kinderen. Microsoft wilde met de geste nog eens het belang van opleiding in de verf zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business