De Britse chipbouwer ARM wil tegen 2010 een tweekoppige processor voor smartphones uitbrengen. Tegelijk stapt het bedrijf over op Cortex A9, de 45 nanometer architectuur van het bedrijf. ARM is vooral bekend als chipleverancier van de Palm Pre, de T-Mobile G1 en de iPhone. Volgens de processormaker kan de Cortex A9-architectuur twee tot vier kernen […]

Advertentie

De Britse chipbouwer ARM wil tegen 2010 een tweekoppige processor voor smartphones uitbrengen. Tegelijk stapt het bedrijf over op Cortex A9, de 45 nanometer architectuur van het bedrijf.

ARM is vooral bekend als chipleverancier van de Palm Pre, de T-Mobile G1 en de iPhone. Volgens de processormaker kan de Cortex A9-architectuur twee tot vier kernen aan en zorgt de overstap van 65 naar 45 nanometer voor meer snelheid en energie-efficiëntie.

ARM maakt dual core chip voor smartphon

Volgens James Bruce, ARM’s manager voor het draadloze segment, zijn dual core chips dichterbij dan we denken: "Tegen 2010 zal je zeker telefoons zien met een dual core A9."

Stroomverbruik
Met een dubbele chip en bijgevolg snellere processor rijst ook de vraag naar het stroomverbruik, wat bij smartphones nogal aan de lage kant is. Bruce geeft aan dat de overstap naar 45 nanometer voor beter stroombeheer zorgt.

Toch zal de chip 10 tot 20% meer verbruiken tijdens de piekbelasting. "Maar in algemeen gebruik van dag tot dag ga je eigenlijk een verbeterde batterijduur merken", aldus Bruce.

 

Advertentie