Microsoft pakt een vals antivirusprogramma aan dat mensen eerst schrik aanjaagt en dan geld aftroggelt. De Malicious Software Removal Tool van Microsoft kreeg vorige week een update zodat het ook het valse antivirusprogramma Win32/InternetAntivirus herkent. De tool is speciaal gemaakt om pc’s met Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 en Windows Server 2003 vrij te […]

Advertentie

Microsoft pakt een vals antivirusprogramma aan dat mensen eerst schrik aanjaagt en dan geld aftroggelt.

De Malicious Software Removal Tool van Microsoft kreeg vorige week een update zodat het ook het valse antivirusprogramma Win32/InternetAntivirus herkent. De tool is speciaal gemaakt om pc’s met Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 en Windows Server 2003 vrij te houden van virussen.

Win32/InternetAntivirus is een pop-up die zich voordoet als een online virusscanner, met als naam Internet Antivirus Pro. Het jaagt de gebruiker eerst schrik aan door te melden dat de pc besmet is en biedt dan een betalende oplossing aan, een antiviruspakket.

Wie de betalende oplossing downloadt, haalt een programma binnen dat niet als virusscanner werkt. Voor die 50 dollar haalt men zich dan ook nog eens extra miserie op de hals. De software zelf is schadelijk omdat het een Trojaans paard bevat dat wachtwoorden van FTP-servers afluistert en steelt. Cybercriminelen gebruiken die paswoorden dan om malware op de servers aan te bieden.

De domeinnaam waarop het valse antiviruspakket te downloaden is, verandert dagelijks. Het zijn variaties rond hetzelfde thema: scanfan4.info, star4scan.info of scanstar4.info.

“Dit soort onaangepast gedrag is vandaag de dag vrij normaal”, schrijft onderzoeker Hamish O’Dea op Microsofts blog Microsoft Malware Protection Centre. “Gebruik zoals altijd enkel beveiligingssoftware die getest is door een betrouwbare partij.”

 

Advertentie