De wereldwijde IT-budgetten gaan dit jaar met 4,7% naar beneden. Dat leerde onderzoeksbureau Gartner uit een enquête bij 900 CIO’s. In het totaal zag 42% van de CIO’s zijn budgetten in de loop van het kwartaal dalen, nadat de portefeuilles waren vastgelegd. Daartegenover staat 4% van de CIO’s die meer geld kon uitgeven. De 900 ondervraagde CIO’s […]

Advertentie

De wereldwijde IT-budgetten gaan dit jaar met 4,7% naar beneden. Dat leerde onderzoeksbureau Gartner uit een enquête bij 900 CIO’s.

In het totaal zag 42% van de CIO’s zijn budgetten in de loop van het kwartaal dalen, nadat de portefeuilles waren vastgelegd. Daartegenover staat 4% van de CIO’s die meer geld kon uitgeven.

De 900 ondervraagde CIO’s zijn volgens Gartner goed voor 77 miljard dollar uitgaven aan IT. Onder hen zijn er mensen uit de gezondheidszorg of telecom. Wie in Healthcare zit, is het beste af. Daar stegen de budgetten met 2,2%. In professionele services is er een daling van 10%, net zoals in de telecom. Manufacturing gaat 8% minder uitgeven, nutsbedrijven 4% minder en financiële dienstverleners schrappen ook 4%.

De grootste besparingen worden opgevangen door overeenkomsten met leveranciers te heronderhandelen, volgens Mark McDonald, VP bij Gartner. Een andere veelgenomen maatregel is meer werk binnenshuis te laten uitvoeren. Uitgaven aan kapitaalgoederen (capex) worden zo lang mogelijk uitgesteld.

Verdere besparingen worden niet uitgesloten, maar de CIO’s achten ze wel weinig waarschijnlijk. Wel zijn er dubbel zoveel IT-bazen die een contingency plan achter de hand houden, een noodplan voor als het misgaat met het bedrijf. 44% gelooft dat ze zo’n plan niet nodig gaan hebben. De anderen vrezen het al in de eerste zes maanden te moeten gebruiken.

Beterschap wordt verwacht tussen het eerste en het derde kwartaal van 2010. Als het aan de CIO’s ligt, gaan op dat ogenblik ook de investeringen weer omhoog, als eerste investering in een herstel.

 

Advertentie