De Europese antitrustsoep is nog niet koud of Rusland schotelt Microsoft al een nieuw bord voor. De autoriteiten in Moskou onderzoeken of Microsoft zijn machtspositie heeft misbruikt door Windows XP vroeg uit de handel te halen. Het is de Russische Federal Antimonopoly Service (FAS) die een onderzoek heeft ingesteld. De organisatie beweert dat Microsoft, door […]


De Europese antitrustsoep is nog niet koud of Rusland schotelt Microsoft al een nieuw bord voor. De autoriteiten in Moskou onderzoeken of Microsoft zijn machtspositie heeft misbruikt door Windows XP vroeg uit de handel te halen.

Het is de Russische Federal Antimonopoly Service (FAS) die een onderzoek heeft ingesteld. De organisatie beweert dat Microsoft, door Windows XP vanaf juni 2008 uit de handel te nemen, de consument verplicht om Windows Vista te kopen, ook al blijft de voorganger nog steeds populair. “De vraag naar Windows XP wordt bevestigd door retailers en overheidsinstellingen”, stelt het orgaan. Daarnaast onderzoekt de FAS ook of Microsoft illegaal verschillende prijzen voor hetzelfde product hanteerde – daarmee doelt het op downgrades van Vista Business en Ultimate naar Windows XP, die verschillend geprijsd zouden zijn. Dat is in Rusland niet toegestaan.

Microsoft zelf zegt nog geen officiële klacht te hebben ontvangen, maar wil naar eigen zeggen zeker aan de Russische wetgeving tegemoetkomen. FAS laat ondertussen weten dat het zich op 24 juli over de zaak zal buigen.