Opslagmarkt boert achteruit

De wereldwijde markt voor opslag verkocht in het eerste kwartaal van 2009 18,2% minder dan vorig jaar. Toch kopen bedrijven steeds meer opslagcapaciteit.

De storagemarkt heeft ook geweten van de recessie. De verkoop daalde met 18,2% tot 5,6 miljard dollar tegenover 6,8 miljard het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC.

IDC wijt de lagere verkoop aan de wereldwijde terugval in het aantal verkochte servers. Minder servers betekent dat er ook minder data moeten worden opgeslagen. Toch merkte IDC dat de totale opslagcapaciteit met 14,8% steeg tegenover vorig jaar, tot 2.146 petabytes.

De stijging van opslagcapaciteit en daling van verkoop lijken met elkaar in strijd. Maar de paradox is volgens IDC te verklaren door de zwakke dollar, veranderende productmixen en agressieve prijsstrategieën.

Goedkoop doet het beter
Analisten zien dat de goedkopere opslag aan populariteit wint. De categorie van 0 tot 15.000 euro gaat er met 9,9% op vooruit. De midrange toestellen van 15.000 tot 50.000 bleven status quo. Klanten kiezen dus voor de goedkopere opties.

HP wordt het hardst getroffen. Hun omzet daalde in een jaar tijd met 25,8%. Ze blijven marktleider, maar hun positie verzwakt tegenover de nummer twee, EMC. Dat bedrijf heeft een omzetdaling van 16% te verwerken. IBM kreeg ook zware klappen en zag zijn omzet in de opslagmarkt met 21,7% dalen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business