Bezoekers van de Taiwanese Computex-beurs nemen deze week een kijkje in de nabije toekomst van laptops en minilaptops. Wij kijken mee. 1) Smartbooks Minilaptops die functioneren als smartphones zitten in de lift. Bedrijven zoals chipmaker Qualcomm spreken van smartbooks. Het gaat om kleine toestellen met standaard 3G-connectiviteit en een lang batterijleven. Ze kunnen de vorm […]

Advertentie

Bezoekers van de Taiwanese Computex-beurs nemen deze week een kijkje in de nabije toekomst van laptops en minilaptops. Wij kijken mee.

1) Smartbooks
Minilaptops die functioneren als smartphones zitten in de lift. Bedrijven zoals chipmaker Qualcomm spreken van smartbooks. Het gaat om kleine toestellen met standaard 3G-connectiviteit en een lang batterijleven. Ze kunnen de vorm hebben van bijvoorbeeld een minilaptop of een tablet. Telecombedrijven zullen de toestellen aan hun klanten kunnen aanbieden.

Zes trends in de ontwikkeling van laptops
De ‘smartbook’ in tabletvorm, een conceptontwerp van Freescale Semiconductor

2) Android-minilaptops

Fabrikanten kondigen eindelijk minilaptops aan met een laptopgebaseerde versie van Googles mobiele besturingssysteem Android erop. De machines komen later dit jaar op de markt. Acer heeft bevestigd dat het in het derde kwartaal een Aspire One Netbook met Android uitbrengt. Volgens de pc-maker zal "een meerderheid" van zijn nieuwe minilaptops Android draaien als alternatief voor Windows.

3) Linux blijft
Linux lijkt een beetje ondergesneeuwd, maar toch is er ook goed openbronnieuws op Computex. Zo heeft Realnetworks een akkoord bekendgemaakt over het voorinstalleren van Realplayer for Mobile op Ubuntu en zogenaamde instant-on-netbookbesturingssystemen, ontwikkeld door Xandros, Phoenix Technologies, Devicevm en Canonical.

Ook is een aantal prototypes getoond van minilaptops met Moblin Linux. Daarnaast is er de aankondiging van Ubuntu Moblin Remix, gebaseerd op Moblin v2 en Ubuntu Linux. Canonical ontwikkelt dat besturingssysteem met het oog op minilaptops met een Intel Atom-processor.

4) Grotere touchpads

Windows-minilaptops evolueren naar touchpadinterfaces die doen denken aan de Macbook. Synaptics toont zijn nieuwe Clickpad: een groter formaat touchpad dat reageert op vingergebaren en als enterknop dient. Dat product komt designers tegemoet die minilaptops willen uitrusten met zo min mogelijk toetsen.

 
Synaptics’ nieuwe Clickpad

Het is niet onwaarschijnlijk dat minilaptops nog eens volledig toetsenvrij worden. Dat zal de weg vrijmaken voor nog grotere touchpads. 

 

5) Hybride beeldscherm
Ook beeldschermen blijven innoveren. Pixel Qi demonstreert op een Acer-minilaptop een lcd-beeldscherm dat ook functioneert als energiezuinig elektronisch papier. Het kan dus in het volle daglicht zonder backlight worden gebruikt voor zwart-witweergave. Het hybride scherm kan desgewenst omschakelen naar de traditioneel lcd-kleurenscherm.

6) Superdunne laptops
Intel kijkt alvast voorbij de netbooks, in de richting van ultramobiele laptops die krachtiger zijn dan minilaptops, maar wel stukken goedkoper dan pakweg een Macbook Air of Toshiba Portege. Voor dergelijke laptops heeft Intel de Consumer Ultra-Low-Voltage (CULV)-processor ontwikkeld. De dunne laptops zullen later dit jaar beschikbaar zijn.

Met een bijdrage van Scott Stein.

 

Advertentie