Politici niet kieskeurig met vrienden op Facebook

Echte vriendschap bestaat niet in de politiek. En ook niet op Facebook. Zowat de helft van de politici zijn er actief, al zijn ze niet erg kieskeurig wat hun vrienden betreft. Ene Anouk Vleminckx kon op Facebook in drie à vier weken tijd al een kleine 250 politici aan zich binden. Maar Anouk bestaat helemaal niet in het echte leven.

Anouk Vleminckx is 24 jaar oud, lieveling van katten en computergames én vooral: heel erg virtueel. Ze werd aangemaakt door de redactie van Smart Business Strategies in functie van ‘Campagne 2.0’, een blog voor De Standaard Online naar aanleiding van de nakende verkiezingen. Slechts een vijftal politici, waaronder Saïd El Khadraoui van sp.a, stelden zich vragen bij de toenadering van Anouk en stuurden een bericht met de beleefde vraag van waar ze haar moesten kennen. Maar de grote meerderheid van de politici hapten gewoon toe en namen Anouk zonder morren op in hun vriendenclub.

Anouk is intussen bevriend met bekende politici zoals Yves Leterme, Bart Somers, Freya Van den Bossche, Geert Lambert, Inge Vervotte, Kathleen Van Brempt, Patrick Dewael, Tinne Van der Straeten, Kris Peeters en Marie-Rose Morel. Slechts een kleine minderheid van de kandidaten, waaronder Guy Verhofstadt, liet het aanzoek van Anouk links liggen. Uittredend minister-president Kris Peeters stuurde dan weer zelf een vriendenverzoek naar Anouk.

Niet zelf
De verkiezingen van 7 juni waren alvast de eerste in de politieke geschiedenis waarin vriendensites zoals Facebook een rol van betekenis speelden. Intussen is al zowat de helft van de politici aanwezig op het sociaal netwerk met een eigen profiel. Van alle politici blijkt momenteel de minder bekende CD&V’er Joris Billen, met een aantal van iets meer dan 4.600, de meeste Facebook-vrienden te hebben. Uiteraard zit daar ook ene Anouk Vleminckx bij.

Niet elke politicus met een eigen Facebook-profiel is overigens even fanatiek. Politici van de ‘jongere’ generatie, zoals Annick De Ridder van Open VLD, Jurgen Verstrepen van LDD of Tinne Van der Straeten van Groen zijn zelf erg actief op Facebook. Terwijl iemand als Kris Peeters er medewerkers voor inschakelt en naar verluidt zelfs amper van het bestaan van de netwerksite afweet.

Facebook lijkt ten slotte niet bepalend voor het ronselen van stemmen. De netwerksite hielp politici vooral om aanhangers aan zich te binden. Voor Belgische politici bleek Facebook vooral geschikt om sympathisanten te mobiliseren en ze op de hoogte te houden van de lopende campagne. Niks nieuws onder de zon overigens. Barack Obama gebruikte vorig jaar sociale netwerken zoals Facebook vooral om campagnemiddelen te ronselen, iets wat voor onze Vlaamse en Europese verkiezingen echter niet aan de orde is.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business