Sata wordt twee keer zo snel

Sata haalt binnenkort snelheden van zes gigabit per seconde. De aansluiting voor harde schijven evolueert naar de nieuwe 3.0-standaard, die de Serial ATA International Organisation (SATA-IO) nu heeft vastgelegd.

De snelheid is een verdubbeling van wat momenteel mogelijk is.

De Sata-aansluiting is de standaardinterface om een harde schijf aan te sluiten op een desktopcomputer. De (meestal rode) kabel is al enkele jaren de opvolger van de Parallel ATA (Advanced Technology Attachment), ook wel IDE genoemd.

De nieuwe standaard heeft naast de snelheidsverdubbeling nog een aantal aanpassingen doorgemaakt. Onder meer het stroombeheer wordt verbeterd en er worden twee speciale connectoren gemaakt. Eentje voor compacte 1,8 inch-schijven en een aansluiting voor optische drives van 7 millimeter, die vooral in dunne en lichte laptops zitten.

Compatibel
Versie 3.0 is compatibel met oudere Sata-aansluitingen. Dat wil zeggen dat moederbordfabrikanten de vernieuwde aansluiting meteen kunnen implementeren, zonder dat klanten zich zorgen moeten maken dat hun oudere Sata-schijven niet meer werken.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business