Telenet-topman Duco Sickinghe heeft in minder dan 12 maanden tijd voor 8,5 miljoen euro opties verzilverd. Deze maand alleen al heeft Sickinghe 4,7 miljoen euro verdiend met het verzilveren van opties, zo blijkt uit transparantiemeldingen op de website van de bankcommissie (CBFA). In vier etappes zette hij sinds 7 mei voor 2,4 miljoen euro […]

Advertentie

 

Telenet-topman Duco Sickinghe heeft in minder dan 12 maanden tijd voor 8,5 miljoen euro opties verzilverd.

Deze maand alleen al heeft Sickinghe 4,7 miljoen euro verdiend met het verzilveren van opties, zo blijkt uit transparantiemeldingen op de website van de bankcommissie (CBFA). In vier etappes zette hij sinds 7 mei voor 2,4 miljoen euro opties om in aandelen, die hij meestal meteen daarna verkocht voor in totaal 7,1 miljoen euro.

Sinds 8 juli vorig jaar heeft de topman op die manier negen maal zijn aandelenopties te gelde gemaakt. De opbrengst van de opties – 8,5 miljoen euro – komt bovenop het gewone salaris van Sickinghe, dat vorig jaar 1,56 miljoen euro bedroeg. Van de ruim 1 miljoen opties die de topman op 31 december bezat, heeft hij er ongeveer twee derde verzilverd.

Opties geven de houder het recht om een aandeel op een vooraf bepaalde datum tegen een vooraf bepaalde koers te kopen. Als die koers lager is dan de beurskoers op dat moment, kunnen de aandelen onmiddellijk verkocht worden en steekt de verkoper het verschil op zak.

De cijfers laten eens te meer zien dat toplui via opties een veelvoud van hun eigenlijke salaris kunnen verdienen.

De persdienst van Telenet laat desgevraagd weten dat de opties van Sickinghe in 2004 werden toegekend en tot 15 juni 2009 uitgeoefend kunnen worden. Er is dus haast bij. Op de agenda van de algemene vergadering, morgen, wordt wel gestemd over een mogelijke verlenging van de uitoefenperiode. Telenet wijst er ook nog op dat Sickinghe tussen 2004 en 2008 geen opties heeft uitgeoefend.

Bij de beursgang van het bedrijf in 2005 raakte bekend dat de topman een bedrag van ruim 6 miljoen euro op zak kon steken door de verkoop van een kwart van zijn belang in het bedrijf. Opties worden normaal toegekend om managers te laten meeprofiteren van de waardestijgingen die ze voor de aandeelhouders realiseren.
 

 

Advertentie