De nieuwe virtualisatiesuite van VMware, die als vSphere door het leven gaat, is nu beschikbaar. Oorspronkelijk in februari aangekondigd op VMworld Europe, wil vSphere van het datacenter een ‘computing pool’ maken. Andere termen die werden gehanteerd, waren ook wel “computing-as-a-service” en de “softwaremainframe”. “We hebben een ecosysteem nodig met VMware als basis, dat we samen […]

Advertentie

De nieuwe virtualisatiesuite van VMware, die als vSphere door het leven gaat, is nu beschikbaar. Oorspronkelijk in februari aangekondigd op VMworld Europe, wil vSphere van het datacenter een ‘computing pool’ maken.

Andere termen die werden gehanteerd, waren ook wel “computing-as-a-service” en de “softwaremainframe”. “We hebben een ecosysteem nodig met VMware als basis, dat we samen met onze partners bouwen”, stelde CEO Paul Maritz nog in Frankrijk.

VMware stuurt de boodschap de wereld in dat het product vanaf nu ook officieel verkrijgbaar is. vSphere 4 is een platform waarbinnen de loads van het datacenter flexibel kunnen worden verplaatst, zonder dat er rekening moet worden gehouden met netwerk, CPU-kracht, geheugen of storage. Al die elementen worden door vSphere onder één paraplu beheerd. Het managementsysteem is vCenter Suite, “een SLA-driven management model”.

Er wordt het cijfer 4 gehanteerd omdat vSphere 4 een uitbreiding is op VMware Infrastructure 3. Een uitbreiding op drie fronten, zo leest de mededeling van het bedrijf: “Het levert de efficiency en prestaties om bedrijfskritische applicaties in grote omgevingen te draaien, het biedt continue controle over applicatieveiligheid en serviceniveaus en het voorziet in keuze voor de klant op het gebied van hardware, besturingssysteem, applicatiearchitectuur en in huis versus externe applicatie-hosting.”

De kmo niet vergeten
Doordat vSphere niet meer spreekt over hypervisors, toch wel de kern van virtualisatie, lijkt dat het platform zich enkel op bedrijven richt die allang met virtuele machines bezig zijn. Anne-Mie Foucart, Benelux country manager van VMware, bevestigde in Cannes dat het vooral iets is voor bedrijven die de consolidatiebeweging van het datacenter via virtualisatie al achter de rug hebben.

Dat kleinere ondernemingen in kmo-land België vaak nog aan die consolidatie moeten beginnen, is haar niet ontgaan. “We zijn de kmo’s zeker niet vergeten, maar die dingen doen wij ondertussen al jaren. Het vSphere-verhaal is voor ons technisch uitdagender om hier te vertellen”, aldus Foucart. Volgens haar is VMware, naast alle heisa rond vSphere, de typische kmo nog niet vergeten.
 

 

Advertentie