Googlepedia: Maak je website vindbaar

Een website maken is een tijdsintensief werkje. Eens uw site online staat, wilt u dan ook dat er zo veel mogelijk bezoekers op afkomen. Aangezien mensen websites vaak via Google vinden, is het dan ook zaak om ervoor te zorgen dat ze hoog in de Google-zoekresultaten verschijnt. Dit boek legt u stap voor stap uit hoe dat moet, en hoe u enkele andere Google-tools zoals AdSense, Analytics en AdWords kan gebruiken om nog meer bezoekers naar je site te lokken.
 

De titel ‘Googlepedia’ is een afgeleide van ‘encyclopedie’. U zou dus een dik boek verwachten, maar niets is minder waar: het originele (Amerikaanse) werk telt weliswaar meer dan 800 bladzijden over alle Google-diensten en -tools, maar de Nederlandse uitgever besloot het boek in meerdere afleveringen uit te brengen.

Auteur Michael Miller legt eerst uit hoe een zoekmachine zoals Google precies werkt, hoe de database wordt opgebouwd en de index wordt samengesteld. Interessanter voor webmasters is de uitleg over de manier waarop Google de zoekresultaten rangschikt en over het (geheime) PageRank-algoritme dat bepaalde pagina’s hoger plaatst dan andere. In Googlepedia komt u ook te weten hoe u een website aanmeldt bij Google en hoe u bepaalde pagina’s of mappen voor zoekmachines afschermt. De auteur verklaart ook hoe metatags, RSS-feeds en heading tags de ranking verbeteren. Erg interessant is de uitgebreide uitleg over wat u beter achterwege laat, zoals ‘doorway pages’, overmatig gebruik van trefwoorden, redirects, enzovoort.

Eens uw website ‘vindbaar’ is, krijgt u meer informatie over hoe u de Google-indexering met de Google Webmaster Tools kunt analyseren. Die tools zijn niet zo bekend, maar wel erg handig. Verder krijgt u een (kort) overzicht van hoe u de analysetool Google Analytics kan gebruiken om na te gaan wie de site bezoekt. De auteur doet ook AdSense uit de doeken om advertenties op uw site te plaatsen (en zo geld te verdienen) en bespreekt AdWords om zelf tekstadvertenties te plaatsen. Alles wordt stap voor stap uitgelegd met voldoende schermafbeeldingen van de Nederlandstalige Google-pagina’s.

In hoofdstuk 5 leert u hoe u een Google-zoekvak kunt toevoegen aan uw site, met Basic WebSearch en SafeSearch om Google te doorzoeken of Free WebSearch met SiteSearch voor een zoekvak dat enkel uw eigen site doorzoekt. Ook het minder bekende ‘Google aangepast zoeken’, om een zoekvak te maken dat enkel bepaalde sites doorzoekt, wordt helemaal toegelicht.

De laatste twee hoofdstukken sluiten niet echt aan bij de rest van het boek. In één ervan leert u alles over Google Page Creator, een eenvoudige online editor om een website te bouwen en bij Google te hosten. Koopt u dit boek, dan hebt u waarschijnlijk al een (semi-)professionele website en is Page Creator helemaal overbodig. Het laatste hoofdstuk bevat een lange tabel van alle Google-toepassingen die (per definitie) niet meer up-to-date is sinds de publicatiedatum van het boek, en brengt dus al helemaal niets bij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business