Kostenbesparing is de belangrijkste reden om als bedrijf over te stappen op Linux. Dat blijkt uit een studie van analistenbureau Freeform Dynamics in opdracht van IBM. Volgens de meerderheid van de respondenten is het systeem bovendien gemakkelijker uit te rollen dan gedacht. De studie van Freeform Dynamics werd uitgevoerd onder 1.275 IT’ers wereldwijd. Daarvan gaf 71 […]


Kostenbesparing is de belangrijkste reden om als bedrijf over te stappen op Linux. Dat blijkt uit een studie van analistenbureau Freeform Dynamics in opdracht van IBM. Volgens de meerderheid van de respondenten is het systeem bovendien gemakkelijker uit te rollen dan gedacht.

De studie van Freeform Dynamics werd uitgevoerd onder 1.275 IT’ers wereldwijd. Daarvan gaf 71 procent de kostenbesparing op als belangrijkste reden om over te stappen op Linux. Ook het beveiligingsgemak was voor 35 procent van de ondervraagden een belangrijke reden.

Selectief publiek
Een opmerkelijke conclusie is dat de uitrol van Linux binnen de bedrijfsmuren vaak wordt afgestemd op een doelpubliek. Zo is de kans groot dat een groep werknemers zonder technische functies eerst aan bod komt.


Het gaat hier vooral om mensen die hun computer gebruiken voor specifieke zakelijke software. Ook werknemers die hoofdzakelijk werken met lichte en veel voorkomende toepassingen zoals e-mail en Office sofware vallen daaronder. Mensen in creatieve functies of werknemers die vaak mobiel werken worden dan weer minder snel uitgekozen om over te stappen.

Pieterjan Van Leemputten schrijft over de Belgische telecommarkt en volgt de grote telefoonmakers. Hij onderscheidt zin en onzin over sociale media, wat vooral zijn buitensporig facebookgedrag moet verantwoorden. Daarnaast verdiept hij zich af en toe in privacy en beveiliging.