Technologiebedrijf EMC verhoogt zijn inspanningen in cloud computing. Het bedrijf trekt ten aanval tegen de Amazons van deze wereld met een hybride oplossing die pure cloud storage combineert met een interne cloud in het datacenter van de klant. EMC deed de aankondigingen op zijn user conference in Orlando. Het bedrijf lanceerde er EMC Atmos online: […]

Advertentie

Technologiebedrijf EMC verhoogt zijn inspanningen in cloud computing. Het bedrijf trekt ten aanval tegen de Amazons van deze wereld met een hybride oplossing die pure cloud storage combineert met een interne cloud in het datacenter van de klant.

EMC deed de aankondigingen op zijn user conference in Orlando. Het bedrijf lanceerde er EMC Atmos online: een nieuwe internet cloud storage service die zich onderscheidt omdat ze grote hoeveelheden opslagcapaciteit kan aanbieden. "Geen terabytes, maar een globaal aanbod tot in de petabytes", aldus Mike Feinberg van de EMC Cloud Infrastructure Group. Operator AT&T zal het ‘storage as a service’-aanbod van EMC aanbieden aan zijn bedrijfsklanten.

In tegenstelling tot spelers als Amazon kan de software voor dit alles worden gescheiden van de service. "De cloud is vooral een architectuur, die zowel binnen het datacenter kan worden aangewend, als daarbuiten", aldus Feinberg. "Uit onderzoek van onderzoeksgroep The 451 Group blijkt dat bedrijven zowat 75 procent van de data fysiek in hun datacenter willen laten." Cruciaal in het aanbod is de zogenaamde ‘federation’ die klanten instaat stelt om hun data te verplaatsen tussen (interne) on-premise Atmos cloud enerzijds, en de externe cloud anderzijds.

Voorlopig is het Atmos online van EMC een Amerikaanse verhaal, dat na verloop van tijd wel uitbreiding krijgt naar Europa. Het is wel een veel algemenere oplossing dan het Mozy aanbod dat EMC vorig jaar voorstelde en dat zich specialiseert in online backup als applicatie. Al is het wel de bedoeling dat Atmos en Mozy na verloop van tijd convergeren.


William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.