Volgens New York Times zal Dell deze week nog uitpakken met een serversysteem dat draait op Via Nano processors. Dit zou een doorbraak betekenen voor Via, dat tot dusver vooral furore maakte in de netbookmarkt. Volgens het bericht dat vrijdag in NY Times verscheen zal Dell deze week een systeem presenteren met twaalf servers die […]

Advertentie

Volgens New York Times zal Dell deze week nog uitpakken met een serversysteem dat draait op Via Nano processors. Dit zou een doorbraak betekenen voor Via, dat tot dusver vooral furore maakte in de netbookmarkt.

Volgens het bericht dat vrijdag in NY Times verscheen zal Dell deze week een systeem presenteren met twaalf servers die op Via Nano chips draaien, verpakt in een behuizing van ongeveer 10 cemtimeter hoog. Elke server zou 15 à 30 watt verbruiken. Dell zou deze servers vooral richten op de web hosting markt, maar dan wel voor die bedrijven die geen topprestaties van hun servers verwachten.

De Via-chips zouden beperkt blijven tot een snelheid van 1,3 GHz of 1,6 GHz. Maar dit, en andere aanpassingen aan het processorontwerp moeten wel het stroomverbruik en de aankoopprijs historisch laag brengen. Deze nieuwe Dell servers zouden bijvoorbeeld slechts 400 dollar kosten.

Voor Via betekent dit een intrede in een markt waar AMD en vooral Intel het voor het zeggen hebben. Voorlopig zal de impact hiervan beperkt blijven maar met een naam als Dell op het palmares zullen misschien ook deuren van andere serverbouwers openen.
Via heeft in elk geval nog een lange weg af te leggen: volgens de recentste IDC-cijfers blijft hun marktaandeel steken op 0,4%, tegenover 77,3% voor Intel en 22,3% voor AMD.

Advertentie