Bent u webontwikkelaar en wilt u kennismaken met Microsofts omgeving voor rich internet applications Silverlight 2? En kunt u daarbij niet wachten om in codevoorbeelden te duiken? Dan is dit boek van Microsoft Press iets voor u: vanaf het eerste hoofdstuk wordt u in de praktijk ondergedompeld. Websites bieden al jaren steeds meer functionaliteit […]

Advertentie

 

Bent u webontwikkelaar en wilt u kennismaken met Microsofts omgeving voor rich internet applications Silverlight 2? En kunt u daarbij niet wachten om in codevoorbeelden te duiken? Dan is dit boek van Microsoft Press iets voor u: vanaf het eerste hoofdstuk wordt u in de praktijk ondergedompeld.

Websites bieden al jaren steeds meer functionaliteit en groeien meer en meer toe naar desktoptoepassingen. Helaas zijn webstandaarden zoals HTML, CSS en Javascript daar niet op voorzien. Daarom zijn er een aantal omgevingen ontstaan, specifiek bedoeld voor het maken van dat soort rich internet applications. Zo kwam Adobe met Flex, Sun met JavaFX en Microsoft met Silverlight. Als de gebruiker de Silverlight 2.0-plugin (voorlopig enkel op Windows en Mac OS 10.4/10.5 voor Intel-processoren) in zijn browser installeert, kan hij webtoepassingen met animaties, vector graphics en audio en video gebruiken die eruit zien als desktoptoepassingen.

De auteur geeft in deel 1 een goede introductie van Silverlight en zijn plaats binnen de Microsoft-technologieën zoals XAML, de .Net runtime, C# en Javascript. Daarbij haalt hij uitgebreide en bruikbare voorbeelden aan en gidst hij u behendig door de benodigde tools zoals Microsoft Visual Studio 2008, Expression Design, Expression Blend en de Silverlight Software Development Kit. De nadruk ligt vooral op XAML, Microsofts XML-technologie om de gebruikersinterface te definiëren, van de algemene lay-out tot verschillende besturingselementen en animaties.

Deel 2 duikt in de details. Zo krijgt u een uitgebreid maar wat saai overzicht van de verschillende besturingselementen zoals knoppen, radio buttons, lijsten, sliders en date pickers. Daarna leert u ook hoe u uw eigen besturingselementen kan maken. Verder ziet u hoe u met PHP of Java, eventueel in combinatie met een MySQL-database, server-side XAML-code kan genereren die door de Silverlight-browserplugin gerenderd wordt, en ontdekt u hoe u via AJAX of de WebClient- en WebRequest-klassen in .Net web services gebruikt of aanmaakt. De auteur blijft in een lang hoofdstuk ook stilstaan bij verschillende multimediabesturingselementen, en in het laatste hoofdstuk gaat hij kort in op het bouwen van Silverlight-toepassingen in dynamische .Net-talen zoals IronPython, IronRuby en Dynamic Javascript.

Kortom, dit boek laat u kennismaken met een breed gamma aan mogelijkheden in Silverlight 2.0 en geeft u voldoende codevoorbeelden om zelf op voort te bouwen.
 

 

Advertentie