De economische malaise creëert een momentum om het roer om te gooien, en het voor eens en altijd juist te doen. “Anders zullen we uitsterven”, stelt Citrix-topman Marc Templeton in Las Vegas. En laat virtualisatie nu net de oplossing zijn voor veel problemen. Geen al te grote aankondigingen op Synergy, het hoogfeest van Citrix […]

Advertentie

 

De economische malaise creëert een momentum om het roer om te gooien, en het voor eens en altijd juist te doen. “Anders zullen we uitsterven”, stelt Citrix-topman Marc Templeton in Las Vegas. En laat virtualisatie nu net de oplossing zijn voor veel problemen.

Geen al te grote aankondigingen op Synergy, het hoogfeest van Citrix in Las Vegas. Grote nieuwe producten of productversies waren er niet te vinden. De CEO greep het event vooral aan om te beklemtonen dat innovatie de oplossing is voor de economische wantoestanden van tegenwoordig.

Consolidatie, optimalisatie, simplificatie: allemaal concepten die virtualisatie kan leveren voor minder euro’s, weet Templeton. “IT zit vol met dode ideeën”, aldus de CEO. “We moeten weg van de archaïsche ideeën dat alles, tot het laatste fibre netwerk toe, in house moet zijn en gesloten.” Volgens Templeton een dogma dat tegen de SaaS- en internettrend indruist.

Om helemaal virtueel te gaan, raadt Citrix een end-to-end oplossing aan: virtualisatie van het datacenter, over OS tot applicaties. Maar een gat dat nog moest worden gevuld, kreeg nu een naam: offline mogelijkheden heten nu Xenclient.

Samen met Intel
“De desktop moet losgekoppeld kunnen worden van het netwerk”, stelt Templeton. “We gaan dat doen met de hulp van een partner, want het moet in de hardware ingebakken worden om het juist te doen. Ingebouwd in het bare metal. Daarom werken we samen met Intel. Het wordt een core technologie voor ons, en we noemen het Xenclient.”

Het concept werd enkele maanden geleden al aangekondigd, en houdt in dat mobiele apparaten gevirtualiseerde omgevingen offline ter beschikking kunnen stellen. Zo kunnen er op eenzelfde machine ook verschillende images draaien, bijvoorbeeld een werk-OS, met bijbehorende applicaties, en een privé-OS. De technologie zit ingebakken in de hardware.

Citrix is echter niet alleen met het concept, want ook rivaal VMware heeft een deal met Intel rond een soortgelijk product. Maar Templeton deelde wel mee dat Xenclient, net zoals de hypervisor Xenserver, volledig gratis zal zijn.

 

 

Alles in 1 hokje
Om het beheer en het verkrijgen van gevirtualiseerde services makkelijker te maken, stelde de CEO Citrix Receiver voor, een softwareclient om services makkelijk bij de eindgebruiker te krijgen. Het is een centrale beheerapplicatie om services te selecteren en te beheren. De toepassingen en services die via Citrix-infrastructuur worden gebruikt, komen zo niet in de programmalijst van Windows terecht, maar enkel in Citrix Receiver. “Citrix Receiver heeft alles in 1 client zitten om services te leveren via een beveiligde verbinding”, stelt Templeton.

Ook Citrix Receiver zal gratis zijn, en beschikbaar voor de iPhone. “Want steeds meer mensen die op verplaatsing zijn, laten de laptop thuis en behelpen zich enkel nog met een smartphone”, verklaart Templeton. Zo kunnen allerlei programma’s en services, die draaien in een datacenter op afstand, met de iPhone worden geraadpleegd. Daarnaast zal Receiver ook op Windows Mobile, Symbian en Android worden gelanceerd.

Tot slot komt er met Receiver nog een nieuwe functie: Citrix Dazzle. Een soort van app-store waar werknemers apps en services kunnen uitkiezen en gebruiken via Receiver. “Want IT moet opnieuw selfservice worden, want dat brengt keuzemogelijkheden mee. En dat is wat de nieuwe generatie wil”, besluit Templeton.
 

 

Advertentie