Nieuws

Antitrustonderzoek naar Google Book Search

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een antitrustonderzoek gestart naar de boekenactiviteiten van Google. Dat melden Amerikaanse kranten.

Het onderzoek concentreert zich op een in oktober vorig jaar voorgestelde schikking van 125 miljoen dollar die Google wil treffen met auteursorganisaties in de Verenigde Staten. De schikking moet juridische geschillen over copyrightschending door het Google Book Search Initiative oplossen.

iTunes
Bovendien moet het de internetgigant toestaan om digitale kopieën van de beschermde werken in zijn archief te verkopen. De opbrengst van die ‘iTunes voor boeken’ zou dan voor het grootste gedeelte naar de rechthebbenden gaan.

Als het daadwerkelijk tot een deal komt met de Authors Guild en de vereniging van Amerikaanse uitgevers, dan moeten auteurs en uitgevers expliciet aangeven dat ze niet willen meedoen. Anders wordt aangenomen dat ze akkoord zijn. Dat geldt ook voor auteurs die niet kunnen worden opgespoord.

Weesboeken
Maar er is bezorgdheid over Googles voorstellen. Een deal zou de internetgigant praktisch onkwetsbaar maken voor concurrenten die ook Amerikaanse boeken willen digitaliseren.

Daarnaast is het de vraag hoe het zit met de miljoenen zogenaamde ’weesboeken’ – werken waarop nog wel copyright berust, maar waarvan de auteur onbekend is. Er zijn vraagtekens te plaatsen bij een situatie waarin Google die boeken in zijn eentje digitaliseert, de prijs bepaalt (opschroeft?) en verkoopt.

Uitstel
Vanwege dergelijke vragen heeft een rechter in New York dinsdag bepaald dat auteurs vier maanden langer de tijd krijgen om te beslissen of ze al dan niet willen meedoen met de Google-deal. Dat geeft hen de tijd om de details van de voorgestelde overeenkomst nog eens goed te onderzoeken. 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business