Nieuws

Distributeurs niet van plan om transportkosten te verminderen

Navraag bij Tech Data, Ingram Micro en BAS Distribution leert dat de distributeurs niet van plan zijn om de transportkosten weer te laten dalen nu de brandstofprijzen een stuk lager liggen dan een jaar geleden.

Voor heel wat resellers vormt dit een bron van ergernis. Ze zagen vorige zomer de aangerekende transportkosten bij vele distributeurs stijgen omwille van het hogere brandstofprijzen. Nu de brandstofprijzen weer gedaald zijn, volgen de aangerekende transportkosten deze trend echter niet.
 
Slechts deel van totale kost
De distributeurs argumenteren dat de brandstofprijs slechts een onderdeel van de totale logistieke kost vormt. Zij stellen dat die totale kost momenteel zelfs nog niet volledig doorgerekend wordt, terwijl het op termijn wel de bedoeling is om de volledige kosten te recupereren bij de reseller.
 
“Tech Data heeft van in het begin duidelijk gesteld dat de verhoging vorig jaar een gevolg was van enerzijds de stijging van de brandstofprijzen, maar anderzijds vooral ook door de stijging van onze logistieke kosten”, stelt Patrick Steenssens, country manager Benelux van Tech Data. “Vervoer is trouwens niet de enige parameter”, stelt Steve Meynen, managing director van Ingram Micro Belux. “Transporteurs rekenen bijvoorbeeld ook hun stijgende loonkosten door.”
 
Een daling van de aangerekende kosten lijkt er dus niet in te zitten. Bruno Verhaeghe, country manager van BAS Distribution, verhoogde vorige zomer de transportkost van €15 naar €18,5. “There is no such thing as free transport. Wij recupereren nog steeds slechts ongeveer de helft van de werkelijke logistieke kost bij onze dealers. Dat is eigenlijk te weinig. Ik ben vast van plan om daar iets aan te doen. Wie zegt dat we zelf marge genoeg hebben heeft het mis. Onze sector maakt geen hoge marges.”
 
Patrick Steenssens geeft aan dat het doel van Tech Data is om de transportkosten volledig te recupereren. “Tot op heden is het nog steeds de uitdaging om dat objectief te behalen.” Bij Ingram Micro horen we een gelijkaardig geluid: “100% recuperatie van het vervoer is het doel dat onze CEO gesteld heeft. Vandaag is het voor ons echter nog steeds een kost”, zegt Steve Meynen.

Kosten optimaliseren

De distributeurs wijzen wel op alternatieven en initiatieven om de kosten te optimaliseren. Steve Meynen: “Naast levering bij de reseller hebben we ook een afhaaldienst die goedkoper is. Het tarief daarvoor hebben we in december gehalveerd. Niet omdat het personeel maar half zo veel kost, maar om dit alternatief aantrekkelijker te maken voor de reseller. Verder zijn we begonnen om samen met klanten te bekijken hoe we de kosten kunnen optimaliseren. Zijn 5 leveringen per week bijvoorbeeld wel per se nodig? Diverse klanten hebben er wel oren naar dat ook met 2 à 3 leveringen nog een goede service gewaarborgd is.”
 
“We werken aan een aantal interne verbeteringstrajecten om de kosten beter te beheersen”, stelt ook Patrick Steenssens. “Dit is het beste voor het hele kanaal: werken aan het optimaliseren van de kosten in plaats van enkel door te rekenen. Ook lopen er initiatieven in samenwerking met een aantal resellers. Door een betere afstemming van het orderprofiel is het ook daar de bedoeling om de kosten te beheersen en te optimaliseren.”
 
Bruno Verhaeghe maakt de link naar het ecologische aspect: “Men moet eigenlijk beseffen dat het niet echt verantwoord is om telkens een vrachtwagen te laten rijden voor een geheugenlatje op maandag, een notebook op dinsdag en nog een notebook op woensdag. Een kleine mentaliteitswijziging zou niet slecht zijn. Wat meer groeperen zou goed zijn voor iedereen: voor het milieu, maar ook voor de distributeur en de reseller om de kosten te verlagen.” In dat kader situeert Steve Meynen ook de zogenaamde minimal order fee, waarbij de reseller een toeslag betaalt voor bestellingen onder een minimumbedrag: “Dat helpt om het bundelen van bestellingen te stimuleren.”
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business