Nieuws

Microsoft paait Russen met mega-investering

Microsoft zal de komende drie jaar circa 300 miljoen dollar investeren in Russische projecten, waarvan sommige niet direct gerelateerd zijn aan software. Dat heeft topman Steve Ballmer gezegd op een conferentie in Moskou, meldt de Moskow Times.

Microsoft plant een uitbreiding van zijn Dream Spark-programma, dat geavanceerde software verstrekt aan studenten op Russische universiteiten. Dream Spark zal binnenkort ook scholieren in het basis- en secundair onderwijs bereiken.

Ook belooft Ballmer steun aan de Olympische Winterspelen, die in 2014 worden gehouden in de Russische stad Sochi.

Klimaatverandering
De softwaregigant tekent daarnaast een overeenkomst met het Space Research Institute om de klimaatverandering te bestuderen. Volgens Ballmer is een grote rol voor software weggelegd in innovatieve wetenschappen op het vlak van energie, milieu en gezondheid.

Microsoft wil ook nieuwe innovatie- en onderzoeksfaciliteiten in Rusland openen. Het bedrijf heeft er al tien ‘innovatiecentra’. Microsoft gebruikt die om samen te werken met universiteiten en het bedrijfsleven voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Geven en nemen
Marktanalist David Ferguson bij Renaissance Capital snapt de strategie van Microsoft wel. "De Russische IT-markt wordt nog altijd behoorlijk gedomineerd door lokale spelers, en het draait allemaal om versterking van je positie in de markt", zegt hij. Investeringen in Rusland openen wellicht deuren voor Microsofts internetdiensten en kantoorproducten.

"Die markt biedt enorme mogelijkheden, maar beide [software en het internet] liggen relatief politiek gevoelig. Je moet waarschijnlijk geven om te ontvangen, en dat soort investeringen zijn een manier om een brug te bouwen", vertelde hij aan de Moskow Times.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business