De pc-verkoop in de EMEA-regio is in het eerste kwartaal van 2009 gedaald met bijna 10%. De daling volgt op een negatieve trend die al in het laatste kwartaal van vorig jaar werd ingezet. Het zijn vooral opkomende landen in Oost- en Centraal-Europa die het hardst worden getroffen. De economische crisis liet zich volgens onderzoeksbureau […]

Advertentie

De pc-verkoop in de EMEA-regio is in het eerste kwartaal van 2009 gedaald met bijna 10%. De daling volgt op een negatieve trend die al in het laatste kwartaal van vorig jaar werd ingezet. Het zijn vooral opkomende landen in Oost- en Centraal-Europa die het hardst worden getroffen.

De economische crisis liet zich volgens onderzoeksbureau IDC eind vorig jaar al voelen in de pc-markt, toen er voor het eerst in lange tijd een omzetdaling werd opgetekend in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika). Die trend zet zich nu dus verder. Volgens de analisten komt de terugval er door de spaarzaamheid van particulieren in de consumentensegmenten, en door de lagere investeringen van de ondernemingen in het businesssegment.

Maar in West-Europa lijkt de schade nog beperkt te blijven. Dat zou vooral te maken hebben met de opkomst van mininotebooks, ‘netbooks’, die erg populair blijken te zijn. Zij houden de markt in onze contreien in stand. De verkoop van dat soort toestellen is in een jaar tijd met maar liefst 28% toegenomen.

Wat de grote namen betreft, is HP het grootst in het eerste kwartaal van dit jaar met 21,5%. Acer volgt op de tweede plaats (17,6%) en Dell sluit de top 3 af met 9,8%. 

 

Advertentie