Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Symantec hebben het eerste botnet voor Mac OS X ontdekt. Het netwerk kan worden gebruikt om PHP-scripts te laten draaien en om denial-of-service-aanvallen (DoS) uit te voeren. Het botnet wordt opgezet met behulp van OSX.Iservice en OSX.Iservice.B. Nieuw zijn deze malwarevarianten niet. Volgens McAfee circuleren ze al sinds januari van dit jaar. Beide […]


Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Symantec hebben het eerste botnet voor Mac OS X ontdekt. Het netwerk kan worden gebruikt om PHP-scripts te laten draaien en om denial-of-service-aanvallen (DoS) uit te voeren.

Het botnet wordt opgezet met behulp van OSX.Iservice en OSX.Iservice.B.

Nieuw zijn deze malwarevarianten niet. Volgens McAfee circuleren ze al sinds januari van dit jaar.


Beide infecties proberen het gebruikerswachtwoord te ontfutselen om vervolgens controle over het toestel te krijgen. De malware zelf is afkomstig uit illegale versies van iWorks ’09 die online de ronde doen.

Over de daadwerkelijke schade die het botnet aanricht, is nog maar weinig bekend. Wel zijn securityexperts er bezorgd over dat het Mac-platform wordt aangevallen. Door het lage marktaandeel van Apple mikken cybercriminelen meestal op het Windows-platform. Daar komt nu langzaam maar zeker verandering in.