Nieuws

Roel Pieper rijgt faillissementen aan elkaar

Het zit Roel Pieper de voorbije maanden niet mee. Nadat routeplanner MyGuide en vliegtuigbouwer Eclipse op de fles gingen, zet Pieper nu ook een punt achter de investeringsmaatschappij Etirc. Het ongunstige economische klimaat deed hem de das om, aldus Pieper.

Het investeringsfonds Etirc (European Technology & Research Center), dat Roel Pieper samen met zijn zoon draaide, is door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Naar verluidt hebben de geldschieters hun vertrouwen verloren in Piepers investeringsfonds na een reeks mislukte investeringen.

Dit faillissement is het derde op een half jaar tijd. Eerder sneuvelden al routeplannermaker MyGuide en vliegtuigbouwer Eclipse in de Verenigde Staten. Dat laatste bedrijf bouwde superlichte vliegtuigen voor de zakenwereld.

Alle faillissementen hebben een flinke duit van Piepers persoonlijk fortuin gekost. Het grootste deel van dat geld heeft hij vergaard in de (voor hem) gouden jaren ’90. Toen was hij onder meer CEO van grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Unix en Tandem Computers.  

In 1998 keerde het tij voor Pieper. Terug in Nederland trad hij toe tot de raad van bestuur van Philips. Maar zijn openlijk uitgesproken ambities werden niet gewaardeerd door de Eindhovense top, en hij moest het bedrijf snel daarna verlaten.

Ook zijn passage van een jaar bij Lernhout & Hauspie ging niet onopgemerkt voorbij. Hij kreeg er naar verluidt een jaarsalaris van 200.000 dollar, 300.000 warrants met een looptijd van tien jaar én een zitje als vicevoorzitter van de raad van bestuur. Een jaar later ging L&H als gevolg van ernstige boekhoudfraude failliet. Hoeveel hij aan dat avontuur heeft overgehouden, is dus niet duidelijk.

Daarna probeerde Pieper zichzelf opnieuw uit te vinden als ‘serial entrepreneur’ met zijn eigen investeringsfonds Etirc als centrale motor. Nadat verschillende van die opstartbedrijven het faillissement moesten aanvragen, is dus nu ook Etirc zelf aan de beurt.

Volgens De Standaard heeft Pieper een brief naar zijn relaties verstuurd met een verklaring voor de stopzetting van dit avontuur. "De markt is compleet tot stilstand gekomen", zou hij onder meer geschreven hebben. Pogingen om andere projecten te vinden, slaagden niet. Daarom werpt Pieper de handdoek nu in de ring.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business