Nieuws

Pc-verkoop daalt minder dan verwacht

In het eerste kwartaal van 2009 werden 7% minder pc’s verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat meldt onderzoeksbureau IDC, dat die cijfers "hoopgevend" noemt. HP vergroot zijn voorsprong op Dell.

De top-5 van best verkopende leveranciers (op basis van het aantal leveringen berekend) wordt nog steeds aangevoerd door HP. Met 13 miljoen verkochte pc’s hebben ze een marktaandeel van 20,5%. Dat is 2% meer dan vorig jaar, en 7% meer dan nummer twee in de lijst, Dell. Vorig jaar had Dell slechts 3% minder marktaandeel dan HP. Die laatste verkocht 2,9% meer pc’s dan vorig jaar. De sterkste stijgers zijn Acer (+ 6,8%) en vooral Toshiba (+ 11,6%). Bij IDC-concurrent Gartner zijn de resultaten grotendeels gelijklopend. Alleen heeft Dell volgens Gartner nog nauwelijks voorsprong op nummer drie, Acer, terwijl die volgens IDC toch nog enkele percentagepunten bedraagt.  

Algemeen werden er 7,1% minder pc’s verkocht dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat is minder dramatisch dan IDC had verwacht, en ligt in de lijn van de optimistische verwachtingen die Intel gisteren verkondigde. De chipbouwer voorspelt dat de bodem al bereikt is, en dat stilaan een heropleving verwacht  mag worden. Die zou vooral op rekening van de consumentenmarkt komen. Vooral de subnotebooks of netbooks zouden bijdragen tot het relatief goede resultaat. 

Ook IDC ziet de markt in die richting evolueren: de verkoop zal niet meer dalen, maar pas echt terug stijgen naar het einde van het jaar. 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business