Nieuws

Overheid laat hele boekhouding moderniseren

IBM, CSC en OASIS mogen voor 20 miljoen de overheidsboekhouding moderniseren. Ze krijgen het contract na een succesvol pilootproject waarbij vijf overheidsdiensten aangesloten werden op het nieuwe Fedcom-boekhoudplatform.

Fedcom is het project om de rijkscomptabiliteit te moderniseren, en voert een begrotingsboekhouding en een analystische boekhouding in. Het nieuwe systeem moet uitgerold worden naar alle 13 FOD’s (federale overheidsdiensten) en naar de 4 POD’s of programmatorische overheidsdiensten. Het Ministerie van Landsverdediging en de Federale Politie behouden hun eigen boekhoudtoepassing, maar die zal automatisch alle gegevens doorspelen aan Fedcom.

De implementatie van Fedcom is pas begonnen en zal duren tot 2012. De eerste jaarrekening van de overheid via Fedcom is voorzien voor 2013. Als het project volledig klaar is, zullen 12.000 mensen het systeem gebruiken.

Bij de overheid zullen vooral de stafdiensten Budget- en Beheerscontrole en de logistieke diensten met het systeem werken. Ook de informatici bij verschillende overheidsinstanties zullen met Fedcom te maken krijgen. Ze kunnen zich verwachten aan trainingen voor het nieuwe boekhoudsysteem.

Bij nieuwe boekhoudsoftware horen ook nieuwe werkprocessen. Een aantal personeelsleden binnen de overheid zullen nieuwe verantwoordelijkheden krijgen. De informaticadiensten zullen moeten bepalen wie welke verantwoordelijkheden krijgt, zoals invoeren, raadplegen of schrappen van gegevens.

Positieve evaluatie
Begin 2007 wonnen IBM, CSC en Oasis het Fedcom-contract, dat toen nog geschat werd op 17 miljoen. Eerst was er een pilootproject voorzien bij vijf overheidsinstanties: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, bij de Kanselarij, Fedict, de FOD Personeel en Organisatie en bij de Administratie van de Thesaurie.

Het pilootproject wordt nu voorlopig opgeleverd. Omdat de test een positieve evaluatie kreeg, mogen dezelfde organisaties doorgaan met de uitrol naar alle andere overheidsdiensten die in Fedcom betrokken zijn.

Vervanger van systeem uit jaren ‘80
Het Fedcom-project is gebaseerd op SAP en vervangt een ERP-toepassing die in de jaren tachtig met Cobol gemaakt was. De modernisering zorgt ervoor dat de overheid alle financiële informatie centraal gaat beheren. Het systeem moet een transparanter beeld geven van de financiële stromen van de overheid.

Het Fedcom-systeem zou niet alleen interne controle vergemakkelijken, maar ook een einde moeten maken aan de achterstallige betalingen van de overheid.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business