Nieuws

Microsoft moet 388 miljoen dollar betalen

De jury van een rechtbank in de Amerikaanse staat Rhode Island heeft besloten dat Microsoft opzettelijk en illegaal een octrooi van Uniloc heeft gebruikt, zo meldt ons zusterblad De Standaard. Microsoft moet nu 388 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de concurrent.

Een woordvoerder van Microsoft heeft al aangegeven dat de groep beroep zal aantekenen tegen de beslissing. "Wij zijn zeer teleurgesteld in dit verdict. We menen dat we geen overtreding hebben begaan en dat het octrooi van Uniloc niet geldig is."

Uniloc registreerde in 1996 het patent onder de titel: "System for Software Recognition". Het beschrijft een registratiesysteem waardoor gegevens of software enkel kunnen draaien als een correcte licentieprocedure werd gevolgd. In de technologie zit een algoritme dat een registratienummer genereert specifiek voor het platform waarop de gegevens of software zijn gebruikt.

Uniloc gebruikt die technologie in twee producten. Het eerste is NetAnchor en helpt beveiligingsproblemen te voorkomen door een "DNA-bewijs" te vragen aan de hardware die probeert te communiceren met een bedrijfssysteem. Enkel wanneer dat DNA geregistreerd staat, krijgt die hardware toestemming om te communiceren. Een tweede, voor de hand liggende toepassing is SoftAnchor, een programma dat met dit registratienummer voorkomt dat er illegale kopies van software en games worden gemaakt en verkocht. 

Duitsland

Niet alleen in de VS verloor Microsoft een rechtszaak, ook in Duitsland trok het bedrijf aan het kortste eind. Daar betreft het een  zaak die werd aangespannen tegen de Duitse kartelwaakhond Bundeskartellamt omdat Microsoft met bedrijven prijsafspraken had gemaakt rond de Office-versie voor studenten. Meer hierover leest u op ZDnet
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business