Eurocommissaris voor de Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding wil vrijgekomen ruimte in de ether gebruiken om de economische recessie aan te pakken. Opnieuw wordt er gewezen naar een Europees draadloos breedbandproject. De vrijgekomen ruimte, ook wel digitaal dividend genoemd, ontstaat door de overstap van analoge naar digitale uitzendingen over de ether. Die omschakeling moet in […]

Advertentie

Eurocommissaris voor de Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding wil vrijgekomen ruimte in de ether gebruiken om de economische recessie aan te pakken. Opnieuw wordt er gewezen naar een Europees draadloos breedbandproject.

De vrijgekomen ruimte, ook wel digitaal dividend genoemd, ontstaat door de overstap van analoge naar digitale uitzendingen over de ether. Die omschakeling moet in Europa in 2012 voltooid zijn. Vlaanderen stapte eind 2008 al over.

“De waarde van het gebruik van het digitaal dividend voor draadloos breedband in de EU wordt geschat op 150 tot 200 miljard euro”, zegt Reding. “Het digitaal dividend geeft Europa de kans om haar leiderschap in elektronische communicatie te vergroten, waarbij het groei en jobs creëert, de productiviteit verhoogt en alle Europeanen een betere toegang geeft tot breedbanddiensten.

Samenwerking
Om zoveel mogelijk uit de vrijgekomen ruimte te halen, pleit Reding voor een samenwerking tussen de Europese Commissie en de nationale telecomregulatoren. “We moeten situaties vermijden waar beslissingen door een EU-land een negatieve invloed hebben op het gebruik in andere landen.”