Nieuw onderzoek van Canalys geeft aan dat niet alle technologiesectoren even onderhevig zijn aan de crisis. Uit Europese cijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar blijkt dat vooral leveranciers van telefoniesystemen het hard te verduren kregen. Ook in 2009 zou telefonie weinig investeringen zien. Volgens het Britse onderzoeksbureau Canalys heeft de economische crisis er […]

Advertentie

Nieuw onderzoek van Canalys geeft aan dat niet alle technologiesectoren even onderhevig zijn aan de crisis. Uit Europese cijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar blijkt dat vooral leveranciers van telefoniesystemen het hard te verduren kregen. Ook in 2009 zou telefonie weinig investeringen zien.

Volgens het Britse onderzoeksbureau Canalys heeft de economische crisis er voor gezorgd dat bedrijven prioriteiten vastlegden voor hun investeringen. Voor de aanbieders van producten en diensten betekende dat in eerste instantie al een verlenging van de verkoopscyclus, en de beslissing rond minder bedrijfskritieke oplossingen werd uitgesteld of zelfs afgesteld. Canalys onderzocht met name de investeringen in telefonie, netwerken en beveiliging.
 
De investeringen in telefonie werden het hardst getroffen. In aantal verkochte lijnen op centrales ging de verkoop er in Europa in het vierde kwartaal van 2009 met 11 procent op achteruit. “Investeringen in telefonie zorgen vooral voor de vervanging van oude systemen en zijn kapitaalsinvesteringen,” zegt senior analyst Matthew Ball van Canalys. “Bedrijven die snel in de kosten moesten snijden, zagen hier een makkelijke besparing in.” Uit het onderzoek blijkt dat Alcatel-Lucent op dit terrein marktleider blijft, voor Aastra en Siemens. Cisco zit dit koptrio wel dicht op de hielen.
 
In contrast met deze cijfers groeiden de investeringen in hardware en software voor beveiliging in de Europese markt met 12 procent in hetzelfde kwartaal. Volgens Canalys willen bedrijven hun beveiligingsinfrastructuur consolideren om op die manier kosten te besparen. Vooral de Adaptive Security Appliance van Cisco deed hier zijn voordeel mee. Aan de client-zijde werd minder geïnvesteerd in beveiliging, omdat ook minder pc’s verkocht werden. De cijfers van Canalys geven aan dat Symantec van de leidersplaats verdrongen werd door McAfee, terwijl ook Trend Micro aan een opmars bezig is.
 
De netwerkenmarkt van zijn kant ging er dan weer op vooruit doordat service providers hun oude netwerken vervangen door netwerken die nieuwe technologieën als mobiele breedband, video en IPTV aankunnen.
 
Canalys verwacht een moeilijk 2009, en denkt dat bedrijven minder kapitaalsintensieve investeringen zullen doen. Dat is slecht nieuws voor leveranciers van telefooncentrales. “Investeringen zullen er in de eerste plaats op gericht zijn te besparen of winst te genereren.” De markt die volgens de Britse onderzoekers het hardste zal blijven groeien is die van beveiligingsinfrastructuur. Die markt wordt gedreven door strengere regelgeving en het opduiken van steeds nieuwe bedreigingen.

 

Advertentie