Nieuws

Bèta van nieuwe Ubuntu beschikbaar

De volgende versie van Ubuntu Linux, met codenaam Jaunty Jackalope, is donderdag overgegaan op de bèta. Ubuntu 9.04 heeft weer enkele verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, Ubuntu 8.10 oftewel Intrepid Ibex.

Een belangrijke aanpassing voor de desktop is het versnelde opstartproces. Ook werd het notificatiesysteem vernieuwd "voor een intuïtieve ervaring". Daarnaast introduceert Jaunty Jackalope een menu waarmee de gebruiker voorkeuren kan aangeven voor notificatie-icoontjes.

De nieuwe Ubuntu beschikt verder over een geüpdatete Linux kernel (versie 2.6.28), de laatste X.Org server (versie 1.6) en de nieuwe
Gnome-interface
(versie 2.26).

Gnome
Nieuw in Gnome 2.26 is onder meer het Brasero-brandprogramma. Ook de e-mail- en groepsbeheerapplicatie Evolution heeft nieuwe functionaliteit. Er kunnen nu gegevens uit pst-bestanden van Microsoft Outlook geïmporteerd worden. Daarnaast ondersteunt de applicatie het MAPI-protocol van Microsoft Exchange.

Ten slotte ondersteunt Ubuntu 9.04 bèta de installatie van het ext4-bestandssysteem, hoewel ext3 het standaard bestandssysteem blijft. De bèta is hier af te halen. De definitieve, stabiele versie van Jaunty Jackalope wordt vrijgegeven op 23 april.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business