Nieuws

Multicores trager met onaangepaste software

Meer processors betekent niet noodzakelijk dat een computer of programma sneller werkt. Omdat softwareontwikkelaars nog te vaak voor enkelvoudige kernen schrijven, is de snelheidswinst bij geavanceerde exemplaren vaak miniem.

Dat is de conclusie die Infoworld trok naar aanleiding van de Multicore Expo in Californië.

Huidige applicaties zijn in veel gevallen wel voorzien op dual cores of quadcores. Maar verder dan dat gaat het niet. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat software trager draait op meerkoppige processors. Dat terwijl Intel en AMD werken aan serverchips met respectievelijk acht en twaalf cores.

Voor een betere samenwerking tussen hard- en software is een nieuwe ontwikkelaanpak nodig. Die gaat dan weer gepaard met een nieuw soort bugs. Zo zijn er de zogenaamde race conditions. Daarbij hangt het resultaat van berekeningen af van de volgorde waarin bepaalde taken worden uitgevoerd. Zo kan er een fout ontstaan als de berekening op de ene processor sneller klaar is dan die op een andere.

Er is wel hoop. Zo zijn er tools beschikbaar om specifiek voor multicores te ontwikkelen. Intel heeft bijvoorbeeld Parallel Studio voor C en C++. Vorig jaar maakte het chipbedrijf nog bekend dat het samen met Microsoft twintig miljoen dollar vrijmaakt voor onderzoek rond parallel computing.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business