MobieTrain

MobieTrain creëert met hun microlearningplatform een nieuwe ervaring voor werknemersopleidingen. Een gesprek met CEO Guy Van Neck.

Advertentie

Het microlearningplatform MobieTrain zag in 2019 het levenslicht. Oprichter van de applicatie en het gelijknamige bedrijf Guy Van Neck haalde de inspiratie uit zijn ervaringen in de retailsector. Hij stelde vast dat traditionele opleidingsmethoden niet altijd het beoogde effect hebben om kennis van producten of diensten op peil te houden. Het is moeilijk om mensen in de frontlinie te trainen. Daartoe organiseerden men vroeger enkele fysieke opleidingsdagen per jaar. Die opleidingsdagen houden werknemers een dag weg van de ‘frontlinie’, en het blijkt moeilijk om de aandacht en motivatie een hele dag hoog te houden. Bovendien wordt ook te weinig rekening gehouden met de vergeetcurve aan de mens. Alternatieve methoden waren voor de pandemie al wel aan het doorbreken, maar eerder met de gedachte ‘Wat we niet fysiek kunnen, doen we wel digitaal’.

Van Neck wilde het anders aanpakken. “Een fysieke één-op-één training digitaliseren, dat werkt niet. We wilden van bij de start een platform ontwikkelen dat het voor werknemers laagdrempelig maakt om relevante opleidingen te vinden en voor werknemers om die aan te bieden. Er moest een goede mix zijn van gebruikservaring en schaalbaarheid. We hebben voldoende tijd genomen voor de conceptualisatie van het platform.” Resultaat van dat jarenlange denkwerk en onderzoek is MobieTrain: een microlearning platform dat resoluut kiest voor een mobile-first aanpak. Met MobieTrain zijn opleidingen geen verplicht nummer meer maar een leuke en nuttige ervaring voor werknemers.”’

CEO Guy Van Neck. Image Credit: MobieTrain

Microlearning: stap voor stap leren

Wat is microlearning precies? Van Neck omschrijft de term als korte trainingssessies gericht op een specifieke vaardigheid. Een opleidingsprogramma in MobieTrain bestaat dus uit korte, uitdagende oefeningen van vijf à tien minuten per module. Hoe de werkgever het platform gebruikt om de programma’s op te stellen, daar hebben ze eigenlijk veel vrijheid in. Bedrijven maken hun cursussen grotendeels volledig zelf in hun eigen customized huisstijl, maar in andere situaties snellen de ontwikkelaars van MobieTrain te hulp. Als de trainingsinhoud klaar is, kan de werkgever voor elke training de werknemers selecteren voor wie het leertraject relevant is.

Even belangrijk als het microlearning-aspect is voor Van Neck dat MobieTrain vanuit een mobile-first aanpak gebouwd is. Hierin onderscheidt het platform zich van andere digitale leerplatformen die zich vooral voor desktopgebruik ontwikkeld zijn. Volgens de CEO biedt dit veel unieke voordelen. Een mobiel platform is in de eerste plaats veel inclusiever en gebruiksvriendelijker voor de werknemer. Die kan trainingen volgen op momenten dat dat hij of zij het beste past. “Elke werknemer heeft opleidingen nodig, maar tijd ervoor vrijmaken is niet altijd eenvoudig. Je moet streven naar een optimale push & pull-wisselwerking tussen werkgever en werknemer. De werkgever pusht trainingen naar de werknemer, die op zijn beurt bepaalt wanneer hij die volgt.”

Bedrijven kunnen zelf leertrajecten voor hun werknemers samenstellen. Image Credit: MobieTrain

Toch moet de methode van mobile learning zich nog echt doorzetten, blijkt uit een recente studie van het Limburgse bedrijf. Één op drie bedrijven biedt nu de mogelijkheid aan om via de smartphone opleidingen te volgen. Driekwart van de bedrijven zou wel overwegen om in 2021 de omslag te maken. Een trend die MobieTrain wil versnellen. “Binnen de HR is er minder die ‘kick’ op innovatie. Wij lopen eigenlijk vooruit op de sector. Mede onder druk van de pandemie is de inhaalbeweging zich aan het doorzetten.”  

Het ‘Netflix van het leren’

MobieTrain noemt zichzelf op hun website ‘de Netflix onder de leerplatformen’. Hoe kan een opleidingsplatform zich spiegelen met een entertainmentvideoplatform? “We verwijzen daarbij vooral naar de manier waarop het startscherm is opgebouwd. Dat is volgens dezelfde logica opgebouwd als Netflix. Gebruikers zien als ze ons platform openen een overzicht van trainingen die voor hen het meest relevant worden geacht zodat ze snel een training kunnen kiezen.”

“En net als Netflix spenderen we veel aandacht aan het visuele. Ik zeg niet dat we van opleidingen een spel willen maken, maar we hebben toch veel gamification-elementen in de app toegevoegd. Er zit variatie in de opdrachten en gebruikers krijgen ‘beloningen’ voor het voltooien in de vorm van badges. Ze kunnen ook hun progressie zien. Die spelelementen dienen niet om er een competitie tussen werknemers van te maken; door het visueel aantrekkelijk en uitdagend te maken willen we hun intrinsieke motivatie aanwakkeren”, legt Van Neck verder uit.

De mobiele app maakt van opleidingen volgen een plezier. Image Credit: MobieTrain

De ideale opleiding

Is mobile microlearning de toekomst voor opleidingen? Van Neck ziet het eerder als een belangrijk onderdeel van de toekomst. “Er bestaat in mijn ogen niet zoiets als ‘de ideale opleiding’. Dit is immers voor elke doelgroep anders; iedereen leert op zijn eigen tempo. Sommige opleidingen vragen een mobiele aanpak, andere skills dienen misschien eerder fysiek getraind te worden. Welke methode je ook kiest, je opleiding moet relevant, aantrekkelijk en eenvoudig zijn.”

“Er zijn zeker nog domeinen waarin we MobieTrain kunnen uitbreiden. Zo willen we gaan werken met persoonlijkheidstests zodat we opleidingen nog persoonlijker kunnen maken. We willen ook meer inzetten op social learning. Met Proximus zijn we ten slotte een coachingmodule aan de hand van notificaties aan het ontwerpen”, besluit Van Neck.


Interesse om aan de slag te gaan met MobieTrain? Vraag dan een gratis demo aan.


Geen velden gevonden.

Gerelateerde artikelen

Interview Davy Kestens: “Cake brengt openheid in een gesloten sector”

De bankingapplicatie Cake probeert voor een revolutie te zorgen binnen de traditionele financiële sector. We spraken met co-founder Davy Kestens over de unieke visie en businessmodel van het bedrijf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here