Ballmer: Windows 7 is Vista, maar dan beter

"Windows 7 zal Vista zijn, maar dan veel beter", zei Microsoft-directeur Steve Ballmer vorige week op een Gartner-symposium in Orlando. De laatste dagen zijn weer wat brokjes informatie uitgelekt over nieuwe functies in de volgende versie van Windows.

Volgens Ballmer zal de gebruikersinterface van Windows 7 alvast helderder zijn dan die van Vista. Het is volgens hem wel degelijk een grote softwarelancering in plaats van slechts een opfrissing van Vista: "Het is veel meer dan een minor release." Hij zegt ook dat Windows 7 compatibel zal zijn met Vista.

Informatie uitgelekt
Inmiddels is al wat informatie uitgelekt over de pre-bèta build van Windows 7, die Microsoft dinsdag toont op de Professional Developers Conference (PDC) in Los Angeles. Het zou gaan om een recente M3 (Milestone 3) build, afgerond op 20 oktober.

Van een oudere M3 build kwamen in september details en screenshots online. Destijds viel op dat het nieuwe besturingssysteem in wording nog erg op Vista leek.

ZDNet-blogger Mary-Jo Foley noemt enkele nieuwe functies in Windows, op basis van al eerder bekende informatie en tips van anonieme bronnen:

  • Device Stage: een centrale locatie die zorgt voor een makkelijkere interactie van gebruikers met randapparatuur, zoals printers, camera’s, mobiele telefoons en mediaspelers. Die toestellen moeten Device Stage dan wel ondersteunen. Microsoft omschrijft de functie als volgt: "Device Stage is een nieuwe manier voor consumenten om te beheren, te verkennen, te synchroniseren, te printen of andere veelvoorkomende, toestelgerelateerde taken te verrichten."
  • Action Center: een zelfdiagnosefunctie die gebruikers helpt om problemen met hun Windows 7-systemen op te lossen.
  • Streamon: een manier om audio- en videocontent op pc’s en apparaten te beheren.
  • Een nieuw animatieraamwerk voor gepersonaliseerde animaties.
  • Nieuwe taakbalk en Powershell-integratie.
  • Multitouch en gebarenherkenning.
  • Verbeterde Bluetooth-ondersteuning (het is niet duidelijk of dat verder gaat dan het nieuwe niveau aan ondersteuning dat Vista Service Pack 2 zal toevoegen).
  • Nog meer ribbons. Zoals al bleek in de eerder uitgelekte M3 build, voegt Microsoft zijn ribbon-gebruikersinterface toe aan de applets die deel zijn van Windows.

Volgens Foley zal Microsoft op PDC ook een aantal andere functies tonen die nog niet zijn verwerkt in de pre-bèta die wordt verstrekt aan deelnemers. Het bedrijf zou intern alweer werken aan nieuwe builds.

Microsoft wil medio december een publieke bèta van Windows 7 leveren. De definitieve versie moet eind volgend jaar of begin 2010 verschijnen. 

Met een bijdrage van Larry Dignan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business